Насиље у породици: У Европи повећан број позива за помоћ

Срна
Насиље у породици: У Европи повећан број позива за помоћ

ЦИРИХ - У Европи су позиви ка телефонским линијама за помоћ због насиља у породици усљед комбинације конзумирања алкохола и блокаде уведене ради сузбијања пандемије вируса корона, саопштено је данас из Свјетске здравствене организације.

 “Стрес и анксиозност због вишеседмичних забрана изласка у јавност многима су у свакодневицу унијели несигурност, одвојеност и страх”, рекао је званичник Свјетске здравствене организације за Европу Ханс Клуге.

Клуге је указао на извјештаје из многих земаља, укључујући Белгију, Бугарску, Француску, Ирску, Русију, Шпанију и Велику Британију о повећању насиља над женама и мушкарцима од партнера, те над дјецом.

Он је нагласио да, иако су подаци разнолики, земље су у априлу пријавиле до 60 одсто повећања броја позива линијама за помоћ жена које су изложене насиљу партнера.

Клуге је напоменуо да су поједине државе пружиле и примјере на који начин рјешавати овај проблем.

Италија има апликацију за помоћ без бирања телефонског броја, док жртве у Шпанији и Француској могу да пошаљу позив фармацеутима путем кодираних ријечи.

Хотели у Француској и Белгији преуређени су у сигурне куће, а на Гренланду је ограничена продаја алкохола породицама са дјецом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана