Потпредсједник Росњефта први Хрват под санкцијама

Tanjug
Foto: Profimedia

ЛОНДОН - Жељко Руње први је Хрват који је обухвац́ен пакетом санкција које је Запад увео Русији, њеним компанијама и менаџерима. Према писању британског Дејли мејла, Жељко Руње је на удару најновијег пакета санкција Уједињеног Краљевства као замјеник предсједника Росњефта, руске нафтне компаније коју је британска влада идентификовала као финансијског подржаваоца Вагнер групе, лојалне руском предсједнику Владимиру Путину.

Иако Кремљ негира везе са Вагнер групом, његових 600 плаћеника распоређено је широм свијета да обављају прљаве послове за Москву, наводи Дејли мејл а преноси Јутарњи лист.

Дејли мејл са списка санкционисаних појединаца повезаних са Вагнером издваја тајкуна Јевгенија Швидлера, оснивача Тинкофа, Олега Тинкова, генералног директора Сбербанке Хермана Грефа и Полину Коваљеву, пасторку руског министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Жељко Руње заузео је осмо мјесто на листи Дејли мејла, на којој се налази десет компанија и појединаца са ограничењима попут одузимања имовине у Великој Британији и забраном уласка у земљу.

О његовој каријери

Руње је рођен у Сплиту, одрастао у Сињу, школовао се у Загребу и САД, где је на Универзитету Аљаске наставио кошаркашку каријеру започету у Хрватској.

По завршетку факултета запослио се у САД-у у локалној нафтној компанији, а када је компанију преузео велики Ексон, наставио је да развија каријеру у том глобалном нафтном гиганту.

Руње је провео скоро 20 година у Ексону радећи у истраживању, развоју и производњи, а 1997. године је постављен за шефа Ексонове подружнице у Русији.

Да би се схватила професионална репутација Руње у нафтном бизнису, важно је да је у оквиру Ексоновог  одјељења за истраживање и развој радио на налазиштима угљоводоника на Арктику Аљаске, Нигерије, Алжира, Тајланда, Анголе, Туркменистана, Азербејџана и Аустралије.
Тврди се да је Руње био кључна особа у закључивању сарадње Ексона и Росњефта за истраживање и експлоатацију огромних налазишта нафте у руском дијелу Арктика.
Неколико година касније, након што је Росњефт за 60 милијарди долара преузео руску БП, постао је потпредсједник компаније.

У Тилерсоновом кратком мандату у Трамповој администрацији, Руње је вјероватно био међу ријетким људима на свијету, ако не и једини, који је био у пријатељским односима са првим сарадницима и руског и америчког предсједника.
Наиме, поред Рекса Тилерсона, Руње је у то вријеме блиско сарађивао са Игором Сечином, првим човјеком Росњефта и блиским сарадником Владимира Путина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана