Потомци Вилијама Гледстона извинили се због робовласничке прошлости породице

Танјуг
Потомци Вилијама Гледстона извинили се због робовласничке прошлости породице

ЏОРЏТАУН - Потомци бившег британског премијера Вилијама Гледстона извинили су се због прошлости те породице као робовласника у Гвајани и позвали Велику Британију да покрене разговоре о репарацијама на Карибима.

. Џон Гледстон, отац некадашњег британског премијера био је власник плантаже шеćера и кафе из 19. века и један од највеćих поробљивача у деловима Кариба које је колонизирала Британија, преноси Гардијан. Такође се верује да је Џон Гледстон поседовао два брода који су превозили хиљаде Азијата из Индије и других места да раде као плаćени радници након укидања ропства 1834.

„Ропство је било злочин против човечности и његов штетни утицај се и данас осеćа широм света. Са дубоким стидом и жаљењем признајемо умешаност наших предака у овај злочин и искрено се извињавамо потомцима поробљених у Гвајани.

Такође апелујемо на друге потомке оних који су имали користи од ропства да покрену разговоре о злочинима својих предака и о томе шта би могли да ураде да изграде бољу будуćност ", изјавио је данас Чарлс Гледстон, пра-праунук политичара у Гвајани.

Предсједник Гвајане Ирфан Али изјавио је у четвртак да потомци европских трговаца робљем треба да понуде да плате репарације данашњим генерацијама због трансатлантске трговине робљем. Лидер јужноамеричке земље предложио је и да се умешани у трговину робљем постхумно оптуже за злочине против човечности, пренео је АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана