Посрнули див јапанске електронске индустрије "Шарп" поново на ногама

ГС
Foto: Агенције

Посрнули див јапанске електронске индустрије "Шарп" поново је на здравим ногама захваљујући тајванском капиталу и знању.

Јапански медији данас јављају о повлачењу с дужности Таи Џенгвуа, генералног директора домаћег електронског гиганта "Шарпа", и сумирају резултате реформи које је он спровео. Они оцењују да је Таи успео да заустави тоњење произвођача електричних и еклектронских апарата из префектуре Осака, који је 2016. био присиљен да тражи велику инјекцију капитала из иностранства јер се налазио пред сломом изазваним великим губицима претрпљеним услед скупог развоја и врло лоше продаје телевизора са плазма и екранима од течног кристала.

"Шарп" је сада у власништву тајванске компаније "Хон Хај", боље познате у свету под својим енглеским именом "Фокскон", јер је она пре шест година притекла у помоћ јапанској корпорацији која је бележила огромне губитке, неспособна да издржи тржишну конкуренцију јефтиних произвођача из Јужне Кореје и Кине.

"Фокскон" је велики произвођач чипова и паметних телефона, који исте склапа за потребе "Епла", "Сонија" и других светски познатих компанија. Мада је седиште предузећа на Тајвану, оно има огромна постројења у матици Кини, те држи импресивну титулу приватне компаније која упошљава највише радника у најмногољуднијој земљи света.

"Фокскон" је у 2016. за три и по милијарди долара купио двотрећински удео у "Шарпу", због чега су на водеће положаје у јапанској компанији дошли тајвански руководиоци. Моћна тајванска група тада је отплатила и дуг "Шарпа" јапанским банкама у износу од 1,7 милијарди долара.

Генерални директор Таи Џенгву, који је те године ступио на кормило "Шарпа", успео је да произвођача из Осаке преведе у позитивно пословање тако што је спровео оштру рационализацију и пребацио тежиште са производње и развоја соларних панела на покућне уређаје. Захваљујући томе, успео је да "Шарпу" поврати статус компаније с прворазредним деоницама на берзи у Токију.

У прошлој години "Шарп" је забележио профит од 738 милиона долара.

Јапански стручњаци, међутим, упозоравају да компанија још има проблеме као што су ниска профитна маржа од два-три посто и чињеница да се оно још није ослободило свих удела које има у фабрикама које производе телевизоре и традиционално су највећи губиташи.

Седамдесетогодишњи Таи Џенгву с места генеалног директора прелази на (више протоколарно) место председника, док на његову функцију долази такође тајвански менаџер Роберт Ву, који је до сада управљао "Шарповим" пословањем у Тајланду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана