Посљедње припреме за рођење принца ... или принцезе

Блиц
Посљедње припреме за рођење принца ... или принцезе

Рођење насљедника трона Велике Британије изазива огромну медијску пажњу од тренутка када је процурила вијест да војвоткиња од Кембриџа очекује принову. Јавност је коначно добила информације о детаљима протокола везаним за рођење Вилијамовог и Кејтиног првог дјетета.

Британски краљевски пар не зна пол дјетета и до порођаја се то неће мијењати, а Кејт је одлучила да ће своје прво дијете на свет донијети природним путем. Очекује се да током порођаја са Кејт у болници буду њена мајка Керол и сестра Пипа, а принц Вилијам вјероватно ће доћи хеликоптером са свог положаја у Велсу, послије чега би требало да добије двонедјељно одсуство.

За рођење дјетата истовремено ће бити јављено и краљици и породици Мидлтон, а 30- годишња војвоткиња од Кембриџа породиће се у истој болници у којој је принцеза Дајана на свијет донела њеног мужа.

Рођење првог праунучета краљице Елизабете II биће обиљележено почасном паљбом из 41 пушке. Иако су прије Вилијама насљедници британског трона долазили на свијет у Бакимгемској палати, његова мајка је при порођају са њим ову традицију прекинула. Кејт је изабрала да Вилијамово прво дијете роди у истој приватној клиници на којој је рођен и њен супруг. 

Вилијамовом рођењу присуствовао је и његов отац , принц Чарлс, што је и Вилијамова велика жеља. Али будући да је други насљедник енглеске круне у вријеме порођају вјероватно на дужности у Велсу, питање је да ли ће му се жеља испунити.   

Иако ће Вилијам покушати да стигне на вријеме за порођај, неизвјесно је да ли ће то и успијети, па је Кејт веома стало до тога да у порођајној сали са њом буду њена мајка и сестра. Ово је изазвало коментаре у медијима да је непримерено да породица Мидлтон, која ће бити на лицу мјеста, прије краљице сазна пол будућег енглеског суверена.  

Да порођај не би био овако "неправедан" према британској краљевској породици, тренутно се праве планови да Вилијаму на располагању буде хеликоптер који би могао да га довезе у болницу на вријеме да прије своје таште и свастике сазна пол дјетета.
 

Ипак ако будући трећи насљедник или насљедница британске круне ријеше да на свијет дођу изненада и ван планираног протокола, питање је да ли ће принц Вилијам успјети да стигне на вријеме јер путовање чак и са приватном летјелицом траје неколико сати.

Иако важе за врло модеран краљевски пар, Вилијам и Кејт се када се ради о рођењу њиховог првог дјетета у великој мјери држе традиције.  

Њихова прес служба одбија да да тачан термин порођаја, мада се самој Кејт омакла опаска да принову очекује средином јула.  

Иако су званичници Бакимгемске палате одлучни да очувају Кејтино женско достојанство током порођаја, тренутак када мајка новог члана династије Виндзор буде примљена у болницу биће одмах објављен јавности. Надлежни кажу да су ову одлуку донијели зато што им је јасно да са модерним друштвеним мрежама неће бити могуће да се ово сакрије. Ипак, друштвене мреже неће бити средство којим ће рођење бебе бити објављено, него ће се, како то традиција налаже, испред палате поставити

Извештај који ће потписати медицинско особље присутно на порођају. Овако театралну објаву рођења, у Бакимгемској палати сматрају нужном како би се сачувало достојанство које доликује рођењу насљедника трона.
 

Рјешено је да ће новинари на званично објавештење морати да сачекају до слиједећег јутра, уколико се беба роди између 22: 30 и осам ујутру. Разумљиво, никаква обавјештења неће бити издата док се о свим детаљима не обавијести краљица Елизабета и њен кабинет.
 

- Иако је у питању веома личан и интиман догађај, војвода и војводкиња од Кембриџа, схватају да је истовремено ово и повод за национално славље и да ће интерес јавности за њихову бебу бити огроман. Они схватају да много људи са њима жели да подијели срећу- рекао је портпарол Бакимгемске палате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана