Послије чипса, у Италију стиже и кекс од брашнастих црва

Rts
Foto: Printscreen

Кажу да је овај кекс, прије него што се намрштимо на саму идеју, потребно прво да пробамо. По ријечима компаније из Вићенце, „Фућибо“, кекс од брашнастих црва није само укусан, већ је здрав и користан.

Млада компанија из Вићенце, „Фућибо“, произвела је кекс од ларви брашнасте стенице које су надлежне институције Европске уније одобриле. Поред кукурузног брашна, шећера, путера и јаја, састојци су и осушене и уситњене ларве брашнастог црва (Тенебрио молитор).

Ради се заправо о ларвама брашнасте стенице, инсекта сличног бубашваби дугог 10 до 12 милиментара. Ларве су жуте и еластичне, дуге до 30 милиметара и сматрају се штеточинама биљних производа, међутим, они се широко користе као храна за животиње, а посљедњих година и људе.

На сајту компаније која је већ произвела чипс од сира на бази брашнастих црва, представљен је нови кекс ријечима: „Наш кекс је сусрет традиције и иновације. И заиста смо поносни. Ради се о фантастичном и лаганом рецепту који укључује врхунско кукурузно брашно, путер, јаја, шећер, арому ваниле и лимуна који подсећају на традиционалну кухињу наших бака.

Са друге стране иновација се састоји у томе што користимо прах од инсеката што даје већу вриједност овом кексу како са нутриционистичке тачке гледишта тако и са еколошке. Наш кекс је одличан избор за доручак или за 'уз чај', но  можете га грицкати у сваком тренутку. Наш кекс је произведен у Италији од најбољих сировина и ауторизован је од стране Европске уније. Нудимо два укуса: класичан и са какаоом“.

На сајту је такође објашњено зашто је корисно јести ларве инсеката. Издвојено је пет најважнијих разлога: укусни су, богати протеинима, природни, еколошки и интегрисани у циркуларну економију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана