Посјечено дрво из филма Робин Худ могло би поново да израсте

ГС
Foto: Принтскрин

ЛОНДОН- Постоји нада да би са дрвета у Сикамор Геп-у, поред Хадријановог зида у Нортамберленду, које је представљено у филму Робин Худ, а које је намјерно посјечено у сриједу вече, изданци још могли да расту.

Генерални директор Националног фонда Ендру Под рекао је за Би-Би-Си да је пањ једног од најпознатијих стабала у Великој Британији "здрав".

„То је веома здраво дрво, можемо видјети да сада, због стања у којем се пањ налази, може поново да израсте изданак и ако бисмо га неговали, онда би то могао бити један од најбољих исхода, а онда да чувамо дрво", рекао је Под.

Дрво је представљено у филму из 1991. године "Робин Худ: Принц лопова" са Кевином Костнером у главној улози.

Извршни директор Националног парка Нортамберленд Тони Гејтс рекао је да је дрво "дио идентитета Енглеске" јер је било "права инспирација" умјетницима, писцима и фотографима.

Полиција Нортамбрије саопштила је да је ухапшен шеснаестогодишњи тинејџер због сумње да је посјекао чувено дрво и да се он тренутно налази у притвору.

 „Дрво је свјетски познато обиљежје и овај вандализам је изазвао шок и бијес у локалној заједници и шире“, наводи се у саопштењу полиције.

Дрво је скоро 200 година стајало крај Хадријановог зида - римске грађевине из 2. вијека нове ере.

Хиљаде посјетилаца сваке године обиђе овај зид који је подигао цар Хадријан, а који је чувао сјеверозападну границу Римског царства.

Хадријанов зид је дио свјетске баштине под заштитом Унеска.

Управа Националног парка Нортамберленд затражила је од јавности да не посјеćује посјечено дрво, које је 2016. у Великој Британији проглашено за дрво године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана