Посао кошења траве у соларним електранама добило 6.000 оваца

GS
Foto: X.com

Обновљиви извори енергије отварају нова радна мјеста, али не само за људе него и за животиње. Тако ће 6.000 оваца добити посао одржавања вегетације на локацијама осам соларних електрана у Сједињеним Америчким Државана.

Уговор о одржавању вегетације на 4.100 хектара на којима се налазе фотонапонске електране фирме Енел North Америца је, како тврди ова италијанска компанија, највећи уговор о соларној испаши (енг. солар гразинг) на тлу САД.

Овце ће обезбедити фирма Texas Солар Схееп, породична фирма која је специјализована за управљање вегетацијом на локацијама великих соларних електрана. У тај посао је ушла пре неколико година, преноси сајт Фаст Company, и додаје да се соларна испаша као бизнис убрзано развија.

Власник ЏејАр Хауард (енг. ЈР Howard) каже да је све почело тако што га је пријатељ савјетовао да се распита о томе. Породица овог Тексашанина тада је имала 400 оваца.

Соларна испаша, тврде стручњаци, доносе доста користи. Добра је за земљиште, пчеле, али и помаже власницима електрана да избегну ризик од пожара тако што држе растиње под контролом и да уштеде новац јер су овце јефтиније од других начина управљања вегетацијом.

Америчка Национална лабораторија за обновљиву енергију (НРЕЛ) такође сматра да су предности очувања аутохтоних станишта и испаше стоке на локацијама соларних инсталација укључују побољшање квалитета тла, омогућавање ефикаснијег коришћења воде и смањење трошкова одржавања и рада.

Енел North Америца је саопштио да је уговор један од најзначајнијих договора за вишенаменско коришћење солара (енг. дуал-усе солар). Америчко удружење за соларну испашу (енг. Америцан Солар Гразинг Association) процењује да се тренутно 40.500 хектара користи за испашу у САД, додала је компанија.

Енел је навео да на овај начин, такође, јача своју посвећеност агросолару, пракси комбиновања производње соларне енергије са пољопривредом.

Енел North Америца управља са електранама на обновљиву енергију снаге веће од 10,3 GW, са великим складиштима енергије снаге 1,3 GW, са дистрибутивним складиштима енергије снаге 106,9 MW, са 4,9 GW капацитета за одзив потрошње (енг. деманд респонсе) и 193.000 пуњача за електрична возила .

Соларна испаша предводи агросолар

 

Кевин Ричардсон (енг. Кевин Richardson), из Америчког удружења за соларну испашу, рекао је да овакав чин испаше предводи развој агросолара који је у експанзији. Све је више водећих компанија у соларној индустрији који улажу у дуготрајна партнерства са пољопривредницима и стварају нове могућности за амерички аграр, поручио је он.

Највећи уговор овакве врсте, према речима Маркуса Крембса (енг. Марцус Крембс), шефа спољних односа и одрживости у компанији Енел North Америца, је узбудљив корак напред за одрживе праксе двоструке намене солара.

Он је додао да на овај начин компанија показује како соларна енергија и пољопривреда могу да живе једна поред друге уз обезбеђивање оптималних перформанси својих фотонапонских електрана.

Texas Солар Sheep LLC поздравља посвећеност компаније Енел вишенаменском коришћењу земљишта за соларне електране и радује се заједничком развоју тексашке пољопривреде и производње соларне енергије, изјавио је власник ЏејАр Хауард.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана