Породица у Норвешкој пронашла предмете старе хиљаду година, тражећи минђушу

Танјуг
Foto: BBC

ОСЛО- Породица Асвик у Норвешкој пронашла је металне артефакте који датирају од прије више од хиљаду година, тражећи изгубљену златну минђушу у својој башти помоћу детектора метала.

Како наводе, чим су укључили детектор метала, налетјели су на копчу у облику здјеле и још један предмет испод великог дрвета у центру породичне баште.

Стручњаци вјерују да су артефакти коришћени за сахрану жене у деветом вијеку на малом острву Јомфруланд на јужној обали Норвешке.

„Честитамо породици која је пронашла прво сигурно откриће из времена Викинга у Јомфруланду“, објавио је Савјет за културну баштину Вестфолда и округа Телемарк на Фејсбуку.

Познато је да су на острву постојала насеља која датирају стотинама година уназад, али докази сежу само до средњег вијека.

Један археолог је закључио да копча датира између 780. и 850. године, а вјерује се да су пронађени предмети прво откриће из доба Викинга на Јомфруланду.

Раније овог мјесеца, званичници су рекли да је 51-годишњи мушкарац који је тек недавно купио свој детектор метала пронашао девет привезака, три прстена и 10 златних бисера на јужном норвешком острву Реннесоеи.

Оле Мадсен, директор  Археолошког музеја на Универзитету у Ставангеру, назвао је то „златним налазом вијека у Норвешкој“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана