Порески рај параван за тајне затворе

Агенције
Порески рај параван за тајне затворе

Вашингтон - Компаније смјештене у пореским рајевима користиле су и шпијунске организације, између осталих америчка CIA, као параван за изградњу тајних затвора по Европи, објавио је јуче Међународни конзорцијум за истраживачко новинарство (ICIJ).

У новембру 2006. на канадском аеродрому ухапшен је Пол Вилијам Хампел због сумње да је био руски шпијун. Његов помно изграђен идентитет приказивао га је као успјешног бизнисмена, мада деценијама његова компанија није обављала никакво пословање.

Само неколико мјесеци прије његовог хапшења сличан начин вођења пословања путем лажног идентитета користила је америчка CIA за изградњу тајног затвора у Литванији, гдје су амерички агенти испитивали осумњичене терористе.

На овај начин су се пребацивале огромне количине новца које се мјере у билионима долара. Ове компаније смјештене у пореским оазама користе и трговци оружја, нарко-картели и диктаторске државе, као и одређени дијелови руске и америчке владе.

Сви они су користили исти начин прикривања активности - рад путем удаљених компанија кориштених као анонимни паравани са директорима који немају појма о томе шта компанија ради. Систем ових компанија је толико комплексан да потенцијални истражиоци и ревизори често дижу руке од проучавања тока новца.

Америчка CIA је користила Елите да купи бившу ергелу смјештену у предграђу Вилнијуса у марту 2004. године. Послије тога CIA је пребацила готове компоненте да би у ергели направила тајни затвор. Затвор је отворен у септембру 2004. године и касније је био предмет истраге Европског парламента. Причу о постојању тајног затвора у овом бившем коњичком клубу су открили новинари телевизијске мреже ABC Newsс, који су навели да су у њој тајно држани и прилично грубо испитивани осумњичени терористи "Ал-Каиде".

ABC је навео изјаву једног борца за људска права који је тврдио да су "ови затвореници трпјели различите облике тортуре, укључујући спречавање спавања, принудно стајање и болне положаје тијела".

Директори компанија

Систем именованих директора најбоље се види на случају двојице становника Летоније - Стана Горина и Ерика Ванагелса. Њихова имена су повезана са стотинама корпорација широм свијета и према наводима украјинских медија Горин је инвестициони банкар из Риге, а Ванегелс је обична луталица са улица истог града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана