Популарност и војска извор Путинове моћи

Агенције
Популарност и војска извор Путинове моћи

Вашингтон - Сајбер и војна моћ, као и култ личности три су ствари које граде широку мрежу утицаја због којих је предсједник Русије Владимир Путин толико моћан, оцијенио је Си-Ен-Ен у серијалу "Декодирање Русије".

Америчка телевизијска мрежа указује да је Русија, иако то негира, оптужена да су њени хакери утицали на резултате избора америчког предсједника, као и да су изазвали ометања избора у Естонији и Украјини.

С тим у вези констатују да огромна хакерска моћ Русије, прије свега, лежи у томе што су факултети у Совјетском Савезу изграђени у систему који треба да изњедри инжењере свјетске класе.

Што се војне моћи тиче, Си-Ен-Ен констатује да је све под Путиновом контролом, укључујући и нуклеарне бомбе.

Осим тога, како се наводи, Путин троши огроман новац на сталну модернизацију војске, иако стручњаци тврде да је руско конвенционално оружје ограничених могућности.

У руској војци се налази укупно два милиона људи, имају јаку морнарицу, копнену војску и авијацију.

Трећа ствар која чини Путина моћним је свакако невјероватна популарност.

Све више Руса слави свог лидера, иако неке његове изјаве или понашање критикују свјетски лидери, посебно након руских акција у Украјини и Сирији.

Путин је, међутим, све популарнији, констатује Си-Ен-Ен, а то објашњава тиме да већина Руса жели да њихова држава има што већи утицај на свјетске догађаје, чак иако то доноси санкције и погоршање животног стандарда.

Америчка телевизија додаје да у јачању популарности Путин профитира због политичког система у Русији, као и од медијске сцене, на којој, како наводе, постоји нулта толеранција на критике лидера.

Међутим, иако је његов утицај велики, вјерује се да му највећи проблем представља стагнација руске економије и да је то његова једина слаба тачка.

Фасцинација Кремљом

Оно што је посебно интересантно јесте фасцинираност Запада институцијом Кремља. Та ријеч означава тврђаву и овакве грађевине се могу наћи на више мјеста у Русији, али је најпопуларнији онај у Москви који важи за симбол руске моћи још од 13. вијека.

Када се негдје у свијету чује ријеч Кремљ одмах се помисли на руског предсједника и његову моћ, а то је насљеђе које је стварано вијековима, још од периода руских царева.

Кремљ је Путиново радно мјесто и ту је провео укупно 13 година, а ако буде изабран за предсједника сљедеће године остаће на власти до 2024. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана