Поплављена Долина смрти, бујице у "земљи екстрема" једном у 1.000 година

ГС
Foto: Принтскрин/ Јутјуб

Недавне јаке кише у Долини смрти избациле су крхотине преко путева, оштетиле инфраструктуру и однијеле аутомобиле. Метеоролози за тај догађај кажу да се дешава једном у 1.000 година.

Олуја је излила количину воде једнаку отприлике 75 одсто просјечне годишње вриједности за само три сата, наводе стручњаци НАСА земаљске опсерваторије Земље. Стотине људи који посјећују и раде у националном парку Долина Смрти су отишли, а сви путеви су и даље непроходни, кажу званичници.

Воде су се повукле, али су за собом оставиле дебеле слојеве блата и шљунка.

Данијел Берк, метеоролог из Националне метеоролошке службе Лас Вегаса, описао је потоп као историјски догађај који се деси једном у 1.000 година. Вјероватноћа да се то догоди у једној години је 0,1 одсто.

Догађаји попут тог, међутим, за које се некада сматрало да су изузетно ријетки, су у порасту. Научници откривају да су временски екстреми, подстакнути климатском кризом, све вјероватнији на америчком западу, који је и даље захваћен сушом. Очекује се да ће периоди суше бити прекинути јаким, деструктивним олујама како свијет наставља да се загријава.

Описан као "земља екстрема", пустињски басен је најсувље мјесто у Сјеверној Америци и познат је по температурама које су порасле више од било ког другог мјеста на Земљи.

Није пријављено да има повријеђених, али калифорнијска патрола на ауто-путу и авиони врше претрагу из ваздуха, наводи се у саопштењу Службе Националног парка, како би се потврдило да возила још увијек нису насукана у удаљеним дијеловима парка.

Мајк Рејнолдс, управник парка рекао је да ће "требати времена за обнову" и напоменуо да званичници још увијек раде на процјени штете коју је нанијела олуја на око 3,4 милиона хектара и више од 1.000 миља путева у парку.

Иако олуја није оборила рекорд Долине смрти свих времена по дневним падавинама, ипак је оборила рекорде за ово доба године.

"Ово је мјесто гдје климатске промјене можете видјети на дјелу", казао је Рејнолдс, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана