Помпеја у канџама напуљске мафије

Тања Милаковић
Помпеја у канџама напуљске мафије

Пошто је готово 2.000 година била затрпана испод везувског пепела, Помпеја је успјела да се издигне - поставши једна од најпознатијих историјских локација и туристичких атракција у свијету.

Међутим, током протекле деценије под теретом 2,3 милиона посјетилаца сваке године Помпеја је остала тешко запуштена. То стање најбоље осликава урушавање Куће гладијатора 2010.

- Били смо запањени када су се урушиле зидине - казао је том приликом угледни археолог Андреа Карандини, који истиче хитну потребу за њеном рестаурацијом.

Битку за спас Помпеје, међутим, угрожава још један непријатељ у виду напуљске мафије. Поједини познаваоци прилика страхују да ће бити потребно још једно чудо како би се она извукла из канџи мафије.

Прошле седмице истражитељи су најавили покретање истраге о наводној умијешаности мафије у рестаурацију Помпеје, у шта италијанска влада и Европска унија улажу 105 милиона евра, пренијели су портали.

Усљед деценија "запуштања и лошег одржавања" древном граду је неопходна пажљива рестаурација и пуно новца за њено финансирање. Укупно 105 милиона евра требало је да буде утрошено на савремени подземни одводни систем, уз скенере који би требало да идентификују проблематичне области (обилне падавине се сматрају главним кривцем за многа од скоријих урушавања) као и на рестаурацију и поновно отварање кључних дијелова града. Јавности су 1956. на располагању биле 64 структуре у Помпеји, а данас не више од пет.

Двогодишњи пројекат почео је у фебруару, шест мјесеци послије рока. Чинило се да се завршава прича о запуштању или да у најмању руку почиње једно ново доба. Међутим, док су рестауратори припремали алат, полиција у Кампањи ухапсила је једну предузетницу и испитивала активности четворо високих званичника, који се сумњиче да су исплаћивали напумпане цијене за рестаурацију.

Рачун за један уговор, договорен на мање од 500.000 евра, мистериозно је нарастао на пет милиона. Чак ни дарежљивост ЕУ не иде толико далеко, истиче "Индипендент".

У кућном притвору се почетком фебруара нашла Анамариа Какаво, власница рестаураторске компаније којој је додијељен уговор тежак осам милиона евра за Театро гранде. Инжењери који су радили на том пројекту нашли су се на црној листи, а заплијењен је материјал сумњивог квалитета који је коришћен за рестаурацију поменуте грађевине.

Један од званичника који су се нашли на мети истраге због наводне злоупотребе службеног положаја је Марчело Фиори, специјални комесар UNESCO-а који је надгледао обнову Помпеје од августа 2008. до јула 2010.

Међутим, проблем није спријечен оптуживањем неколико менаџера за незаконито пуњење својих џепова. Из сјенке вреба нешто далеко озбиљније - "Камора". На свега 15 километара удаљености налази се Напуљ, база "Каморе" која има удјела у свему, од наркотика преко грађевинских пројеката до сакупљања отпада.

Министар унутрашњих послова Ана Марија Канкељери похвалила се раније у једном интервјуу: "Постигли смо изванредне резултате имплементирањем протокола који гарантује безбједност и развој важних пројеката. То смо постигли са 'Експом', са Помпејом и обновом Емилије Ромање послије земљотреса".

Прошле седмице осванула је вијест која указује да радови на "Експу" - свјетском сајму који би требало да буде одржан у Милану 2015, мјесецима касне у односу на рок и да и даље гутају огромне дијелове државног новца. Међутим, и даље треба пронаћи рјешење које ће гарантовати да ће државни новац намијењен за Помпеју и њена блага заиста отићи тамо гдје је и намијењен.

Појачавајући ове бојазни, мала армија карабињера, финансијске полиције и званичника са Мариолином Ђољом, вођом локалне јединице за борбу против мафије на челу, умарширала је у Помпеју у потрази за доказима активности "Каморе". Истражитељи су провјеравали документа, активности на терену и идентитете радника у потрази за знацима организованог криминала.

Активисти у тој италијанској регији не сумњају шта ће истражитељи наћи ако само загребу испод површине.

- Нема сумње да ће "Камора" покушати да се окористи - казао је портпарол организације за борбу против мафије "Либера" Фабио Ђулијани.

Ширин Вилер

Портпарол европског комесара за регионална питања казала је да је сигурна да мафија неће ставити прсте на њихов новац.

- Имамо веома снажан систем. Фокусирали смо се на овај аспекат јер је регија, нажалост, заражена "Камором". Међутим, наш систем ће бити ефикасан јер ће специјални комесар Фернандо Гуидо, који је послат из Рима, бити тамо од почетка до завршетка радова да би гарантовао безбједност - испричала је Ширин Вилер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана