Полард услов за преговоре

Борис Ђурић
Полард услов за преговоре

Представници владе САД су ових дана расправљали са представницима Израела о пуштању на слободу шпијуна Џонатана Поларда као иницијативу да проблематични мировни преговори на Блиском истоку буду настављени, наводе бројни медији у свијету.

Уколико се то деси, био би то велики геополитички потез који би задовољио многе Израелце, али би и наљутио обавјештајну заједницу САД, која је већ љута због открића које је дао звиждач америчке Агенције за националну безбједност Едвард Сноуден.

Полард, који се у затвору налази већ 27 година, није толико познат као Сноуден, али је његов случај био осамдесетих година прошлог вијека веома популаран и прилично контроверзан. Џонатан Полард је Американац јеврејског поријекла, који је још од дјетињства покушавао да помаже Израел.

Он је био добар студент на Универзитету Стенфорд, али је с времена на вријеме плашио своје другаре студенте тврдњама да је агент Мосада.

- Полардове фантазије поводом његовог укључења у тајне операције америчких и израелских обавјештајаца наставиле су се током његовог рада за обавјештајну службу америчке морнарице, од 1979. до 1985. године - наводи CIA у свом извјештају који је доста редигован.

Полард је био цивил који је радио за морнарицу, али његове фантазије су на крају постале стварност. Путем посредника, који је био пријатељ његове породице, Полард је упознао своју израелску везу, пилота борбеног авиона пуковника Авијема Селе, који је био на студијама у САД.

Он му је рекао да жели добровољно да шпијунира за Израел. У почетку је слао тајна документа која су описивали развој артиљерије неколико арапских земаља. Након тога његово шпијунирање је почело да расте. Израелци су наставили да траже тајне које се директно односе на њихову безбједност и заштиту, укључујући и нуклеарне тајне Арапа и Пакистанаца, као и способности совјетског оружја које се налази у рукама Арапа. Али Полард им је можда дао много више него што су тражили. Он им је пребацио велике количине материјала о обавјештајним активностима и тако је, на примјер, 23. јануара 1985. године предао пет кофера пуних тајних докумената. Такође је готово два пута седмично слао тајна документа све до његовог хапшења 1985. године.

Колеге које су радиле са њим временом су примијетиле његово сумњиво понашање и пријавиле су га одговорним америчким властима. Он је у почетку тражио склониште у израелској амбасади, али Израел је то одбио. Признао је кривицу да је шпијунирао за Израел и добио је казну доживотног затвора. Од тада Полард је постао изузетно популаран у Израелу и код америчких присталица Израела.

Они говоре да он није урадио ништа лоше, већ је помогао савезнику у његовој сопственој одбрани и да је већ платио казну за свој злочин, пошто се налази у затвору толико година. (Christian Science Monitor)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана