Пола вијека невин лежао у затвору: Данас држава му плаћа седам милиона долара

GS
Foto: X.com

ЕДМОНД – Градско вијеће Едмонда, града у америчкој савезној држави Оклахома, пристало је да плати одштету у износу од 7,15 милиона долара бившем осуђенику на смрт, након што је утврђено да је невин провео у затвору скоро 50 година.

Фокс њуз, који је пренио ову информацију, наводи да је Глин Реј Симонс (71) затвореник који је провео највише времена невин због злочина који није починио.

Он је, подсјећају, био оптужен због пљачке подрума пића и убиства раднице, али је тврдио да је био у савезној држави Лујзијани у вријеме када се злочин догодио.

Поред Симонса, на оптуженичкој клупи тада се нашао и полицијски детектив Дон Робертс, преноси Политика.

"Господин Симонс провео је трагичан период у затвору за злочин који није починио. Иако се то вријеме не може вратити, нагодба са градом Едмондом ће му омогућити да крене напријед", рекла је Елизабет Ванг, Симонсов адвокат.

Симонс и Робертс су осуђени 1975. године за убиство раднице подрума пића, Керолин Су Роџерс, и обојици је тада изречена смртна казна.

Двије године касније, 1977. године, њихове казне су преиначене у доживотне, без могућности помиловања.

Међутим, касније истрага је показала да је полиција наводно фалсификовала извештај у којем се наводило да је сведок, који је рањен у пуцњави, идентификовао Симонса као кривца, као и другог оптуженог Дона Робертса.

У тужби се додало и да је полиција сакрила доказе показујући да су сведоци идентификовали још две особе као осумњичене, преноси овај амерички медиј, на који се позива Политика.

Након што се утврдило да није крив, Симонс је пуштен из затвора у јулу прошле године, након 48 година, један месец и 18 дана, колико је провео иза решетака.

Од тада, он је добио 175.000 долара од државе Оклахоме за погрешну пресуду.

За разлику од њега, бивши детектив Дон Робертс, пуштен је на условну слободу 2008. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана