Показују својој дjеци све љепоте планете прије него што заувијек ослијепе

ГС
Foto: Инстаграм

Канадски брачни пар Идит Лемеј и Себастијан Пелетје имају четворо дјеце, од којих ће троје због генетског поремећаја изгубити чуло вида.

Њиховим родитељима је сада циљ да истраже са њима цијели свијет и да све што могу виде својим очима, прије него што изгубе ту могућност.

Њиховом најстаријем дјетету Мији дијагностикована је ријетка дегенеративна болест ретинитис пигментоса - генетски поремећај који постепено доводи доводи до губитка вида.

Двојици синова убрзо је дијагностиковано исто стање.

„Не можемо много тога да урадимо“, каже Идит Лемеј, додајући да не постоји лијек нити ефикасни третман да се успори напредак болести.

„Не знамо колико ће брзо напредовати, али очекујемо да ће бити потпуно слепи до средине својих живота“, објашњава мајка.

Када су се суочили са страшним вијестима, брачни пар се фокусирао да помогне својој дјеци да науче вештине које ће им помоћи да се лакше снађу у животу након што изгубе вид.

„Помислили смо: Нећемо да им покажемо слона у књизи. Одвешћемо их да виде правог. И да им напунимо сјећање са најбољим и најљепшим сценама које можемо“, истиче Идит Лемеј.

Убрзо су испланирали да крену на једногодишњи пут око свијета са дјецом, преноси РТС.

„Са дијагнозом болести сад морамо да пожуримо. Нема ничега бољег од путовања. И не само да виде природне љепоте, него да искусе друге културе и људе“, каже отац Себастијан.

Убрзо су почели да скупљају новац, а њихова каса за путовање добила је леп бонус када је Себастијан продао акције које је добио од компаније за коју ради.

„Био је то као животни поклон. Изволите новац за ваше путовање“, прича Идит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана