Почетак године у медвјеђем крзну и леденом мору

Глас Српске
Почетак године у медвјеђем крзну и леденом мору

.

Велика Британија

Сваке године неколико хиљада људи окупи се за Нову годину у градићу Сондерсфут да би запливали у леденом мору упркос хладноћи, влази и вјетровитом времену. Пливање се организује из хуманитарних разлога и започиње 1. јануара у 12.30 часова, након паљења великог ватромета. Тај обичај је почео 1984. године као начин да се сакупи новац за нову спортску халу у граду. Од тада до сада сакупљено је по 680.000 евра за 50 различитих повода.

- Никада нисам помислио да ћемо и након 30 година бити овдје и да ће ово постати један од великих догађаја нашег града - каже директор Сондерсфут прославе Мартин Вилијамс. Поред Сондерсфута, пливање се организује и у градићима Бери и Лантвит Мејуор.

Русија

У Сибиру постоји обичај да се изреже рупа у леду који покрива језеро Бајкал и да се зарони до дна заједно са јелком. У том догађају углавном учествују професионални рониоци који се морају борити са температурама од минус 45 степени. Рониоци морају предузети специјалне мјере да би избјегли ледени шок, односно замрзавање капљица воде у респираторном систему и заустављање дотока ваздуха.

- Тај новогодишњи обичај показује да су рониоци, спасиоци из регије Јакут способни да раде у свим временским условима - рекао је вођа спасилачке ронилачке службе те регије Сергеј Соболев. Поред Бајкала, слична традиција одржава се на 4.472 километра дугој  ријеци Лени.

Њемачка

На западу постоји шала о усамљеној особи старој више од 90 година која током новогодишње ноћи једе сама. Временом је шала прешла у обичај у Њемачкој, нарочито након приказивања старог филма "Вечера за једно", у којем се приказује стара дама и њен батлер како сједе за столом и претварају се да са њима сједе њихови преминули пријатељи. У једном тренутку батлер пита: "Иста процедура као и прошле године, госпођо Софи?", на шта она одговара: "Иста процедура као и сваке године, Џејмс", да би њих двоје сами испијали и долијевали чаше њиховим "пријатељима". Многи Нијемци пресликавају тај обичај у ресторану или код своје куће, што показује да се ствари не мијењају и подсјећа на бољу прошлост.

Румунија

Људи који желе да прославе Нову годину у Румунији често облаче костиме медвједа или неко крзно и плешу испред кућа и зграда да би их одбранили од зла. Обичај је потекао у руралним срединама, гдје се носе живописни костими или животињска кожа, да би се касније преселио у градове, гдје се плес и обилазак организују за новац. Медвјед је култна румунска животиња и симболизује смрт и рођење Нове године. У плесу углавном учествују два лика - медвјед и Ром који га води на ланцу и често је праћен музиком бубњева који диктирају ритам.

САД

Американци који живе у Брестауну у Сјеверној Каролини стављају опосума у провидну кутију и постављају изнад бучне гомиле у јединственом обичају познатом као "бацање опосума". Тачно у поноћ животиња се спушта на улицу. Након тога креће новогодишње славље укомпоновано кантри музиком плаве траве, пићем и храном, а ту је и такмичење локалних мушкараца обучених као жене који се надмећу за титулу краљица опосума.

Италија

Трг светог Марка није само познат по великом ватромету већ и по нечем много необичнијем - масовним пољупцима. Хиљаде учесника и романтика тачно у поноћ љубе се на том венецијанском тргу и тако чине највеће колективно љубљење на свијету. Тако је у том догађају 2009. године учествовало више од 70.000 особа. Самом догађају претходе лекције о тајни перфектног пољупца. Парови се углавном окупљају испод звоника у 22 часа и како се поноћ приближава, тако започиње музика џез оркестра и, наравно, масовно љубљење.

Турска

Ношење црвеног доњег веша током новогодишње журке пракса је нарочито популарна у Турској, гдје током празника просто цвјетају штандови са црвеним доњим вешом који се веома брзо распрода. Осим веша, Туркиње воле да носе црвене шешире и капуте током новогодишњих празника. Такође, чим откуца поноћ неке жене одмах облаче црвени доњи веш јер за њих црвена боја означава рађање и почетак новог живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана