Почело суђење италијанском писцу Роберту Савиану, терети се за вријеђање премијерке Мелони

ГС
Foto: Танјуг

Италијански писац Роберто Савиано позван је на суђење због тога што је нову премијерку Ђорђу Мелони назвао "гадуром", а све због њене изјаве да би чамци које су купиле невладине организације, а који служе за спас миграната, требали бити потопљени.

Иначе, Савиано је ову увреду изрекао још 2020. године гостујући на телевизији у емисији Piazzapulita.

Писца су замолили да коментарише смрт шестомјесечне бебе из Гвинеје након бродолома у Медитерану, а он се освруо на чињеницу да је тадашњи министар унутрашњих послова, а и садашњи члан владе Матео Салвини увео казне од 50.000 евра за невладине организације које покушају чамцима спасити мигранте.

"Ја само желим рећи нешто Мелони и Салвинију. Гадови, како сте могли?", рекао је Савиано.

Врло брзо, услиједила је и реакција Мелони.

"Доста ми је да свједочим овом одвратном Савиановом профитерству. Да ли је нормално да је овом мрзитељу дозвољено да клевеће, без права на одговор, људе који нису присутни у емисији? Већ сам тражила од својих адвоката да покрену судски поступак против њега", рекла је тада Мелони.

Данас, двије године након инцидента, писцу је и званично почело суђење те би се он могао суочити са затворском казном до три године или новчаном казном од најмање 500 евра.

"Бранићу легитимност критике власти, чак и када је оштра. Увијек сам аргументовао своју критику и то ћу чинити и на суду", рекао је Савиано уочи првог суђења.

Уочи почетка суђења, подршку Савиану исказала су бројна књижевна удружења. Предсједник међународне ПЕН организације Бурхан Сонмез позвао је Мелони да одустане од оптужби за клевету против Савиана те да се придржава националних и међународних обавеза Италије у погледу очувања слободе изражавања.

"Позивамо вас да одустанете од случаја против њега и да учините све што је у вашој моћи да подржите истраживачко новинарство и независне медије. Тужбе за клевету исцрпљују. Отимају вријеме, новац и виталну енергију. Оно што је најважније, оне су казнене и могу довести до аутоцензуре и обесхрабрити истраживачко новинарство које је толико неопходно у здравој и функционалној демократији", истичу из ПЕН-а.

Иначе, Савиано годинама живи под полицијском пратњом и крије се од напуљске мафије Камора. То се нарочито интензивирало од 2006. године када је објавио књигу "Гомора" која документује истраживања бројних области пословања и свакодневног живота који контролише ова мафијашка организација, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана