Почело полагање оптичких каблова за брзи интернет

СРНА
Мурманск
Foto: Викимедија | Мурманск

МУРМАНСК - Русија је данас почела са постављањем свог првог подморског оптичког комуникационог кабла кроз Арктик у оквиру државног пројекта за довођење брзог интернета на свој удаљени сјевер.

Москва има за циљ побољшање неуједначене комуникације и инфраструктуре на свом крајњем северу, гдје је проширила своје војно присуство и развија Сјеверну морску руту како би постала главни пловни пут.

Кабловска веза, која би требало да буде завршена 2026. године, проћи ће 12.650 километара преко дугачке сјеверне обале Русије од села Териберка, на Барецовом мору, до крајње источне луке Владивосток.

Назван "Полар експрес", њиме ће управљати државна компанија "Морсвиазспутник" за снабдијевање стабилним интернетом арктичке лучке градове, као и полуострво Камчатка и Сахалин.

Алексеј Стрелченко, шеф компаније за производњу и полагање каблова, рекао је да ће то коштати 65 милијарди рубаља /889 милиона долара/ и да ће га финансирати искључиво држава.

Кабл се производи у арктичком граду Мурманску, користећи кинеска оптичка влакна и руске компоненте, рекао је Стрелченко.

"За пројекат ће бити потребни додатни спојни каблови за повезивање са глобалном комуникационом кабловском мрежом за шта би била потребна страна улагања", рекао је Андреј Куропјатников, извршни директор "Морсвиазспутника".

"То ће подразумјевати партнерство у смислу заједничког улагања ради проширења пројекта на Европу и Азију. Ово је засебан комерцијални пројекат", рекао је он за Ројтерс. Разговори у том смислу воде се са компанијама у Азији, Европи и САД.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана