Побјегли уз помоћ хармонике и кашике

Приредио: Миленко Киндл
Побјегли уз помоћ хармонике и кашике

Они који су водили затвор Алкатраз увијек су говорили да никада нико из њега не може побјећи.

Међутим, чак и послије 50 година америчка полиција још увијек трага за тројицом мушкараца који су побјегли из најпознатије казнено-поправне установе на свијету. Према службеним извјештајима, Френк Морис и браћа Џон и Кларенс Енглин су се удавили у водама залива у Сан Франциску.

Ипак, многи људи вјерују да су успјели да дођу до обале и да се још увијек крију. Чак се почело говорити и да ће доћи у затвор, који је данас туристичка атракција, на педесетогодишњицу бијега.

Иако не вјерује у те приче, амерички маршал Мајкл Дајк је за сваки случај провео дан на острву, пренио је Би-Би-Си.

Сви они који су покушали да побјегну из овог затвора су поново ухваћени, убијени, или су се угушили. Али, ово је један од најсмјелијих и најинтересантнијих бијегова у историји овог злогласног затвора.

Тројица наведених затвореника користили су кашике, моделе глава направљене од папира и гумене кишне капуте.

Затвореници су прво помоћу кашика прокопали пут кроз бетон око вентилације. Свирањем на хармоници прикривали су звуке копања, а картоном су прикривали рупе. Када је дошло вријеме за бијег, провукли су се кроз отвор и изашли на кров.

Стражари, који су патролирали ходницима, повремено су провјеравали ћелије, али се чинило као да њих тројица спавају.

Након што су се попели на кров, затвореници су прешли бодљикаву жицу и надували импровизовани сплав, направљен од кишних капута. Остаци сплава пронађени су на оближњем острву, али тројица затвореника никада више нису виђена.

Четврти затвореник који је требало да побјегне с њима није успио на вријеме да уклони вентилацију из своје ћелије, па је остао у затвору.

- Мислим да постоји велика шанса да су они преживјели. Тешко је рећи. Пошто њихова тијела никада нису пронађена, случај је још увијек отворен - казао је Дајк.

Недостатак доказа о смрти тројице затвореника створио је од њих легенде. Књиге и документарци још увијек постављају питања о њиховом бијегу.

- Људи нам још увијек шаљу информације о њима. Потјернице за њима су још увијек отворене и због тога морамо да их тражимо - рекао је Дајк, који овај бијег истражује већ десет година.

Према овом подухвату снимљен је и филм "Бјекство из Алкатраза" са Клинтом Иствудом у главној улози.

Затвор је престао с радом већ непуних годину послије "великог бијега", уз образложење да је његово одржавање прескупо.

Садили цвијеће

Међу занимљивостима био је и један од задатака затвореника - цвјећарство. Јавност Сан Франциска није вољела поглед на овај војни комплекс усред прелијепог залива. Зато су око острва израђени вјештачки насипи земље донесене с Анђеоских острва на коју су затвореници садили разноврсно цвијеће и грмове да би поглед на острво постао угоднији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана