По жељи краља Чарлса, церемонија крунисања биће краћа и мање раскошна

ГС
По жељи краља Чарлса, церемонија крунисања биће краћа и мање раскошна

Крунисање краља Чарлса Трећег које је наводно планирано за 3. јун наредне године, требало би да траје нешто више од сат времена а церемонија ће бити мање раскошна, с обзиром на лошу економску ситуацију у земљи, преносе британски медији.

Очекује се да ће церемонија крунисања његовог величанства у Вестминстерској опатији бити скраћена на око трећину дужине обреда из 1953. године када је крунисана краљица Елизабета, а која је трајала више од три сата.

Протокол крунисања краљице Елизабете углавном је био заснован на истим протоколима по којима је крунисан њен отац, краљ Џорџ Шести, 1937, као и краљ Џорџ Пети, 1911. године. Међутим, подразумева се да је војвода од Норфолка, који као Еарл Маршал координира крунисање, замољен да припреми једноставнију, краћу и разноврснију церемонију која одражава модерну Британију.

Медији преносе да су планови за Чарлсово крунисање садржани у нацрту под називом „Операција златна кугла“. Према извору из палате, краљ је захтевао да се избаци већи део ритуала у знак признања да се свет у последњих 70 година променио.

Церемонија би требало да буде верски и културно разноврснија, а краљ Чарлс током догађаја неће мењати одећу, као што је радила његова мајка.

„Не очекује се да ће краљ Чарлс учинити исто што и краљица, а и језик ће бити прилагођен тако да буде разумљивији данашњим генерацијама“, тврди поменути извор.

Наводи се такође и да ће број гостију на крунисању бити смањен са осам хиљада на само две хиљаде, уз „стотине племића и парламентараца“ који ће бити изостављени. Наводно, вероватно ће им бити речено да им се не може гарантовати резервација места у опатији.

Блумберг је прошле недеље известио да ће церемонија бити одржана 3. јуна, тачно 70 година после крунисања краљице Елизабете које је одржано 2. јуна 1953.

Биће прекинут и традиција представљања златних полуга монарху, док ће принц Вилијам вероватно имати важну улогу планирању церемоније.

Међутим, неке кључне традиције ће вероватно остати. Монарх ће и даље бити помазан, заклети се да ће бити „бранилац вере“ и провешће се кроз Лондон у Државним златним кочијама из 1762. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана