По сламарицама заостало 12 милијарди њемачких марака и двије деценије послије увођења евра

ГС
Foto: Илустрација

У годишњем извјештају Њемачке централне банке је сад већ бизарна информација: још увијек има 12,3 милијарде њемачких марака које ни након више од двије деценије нису замијењене за евре.

Исто тако, још увијек стижу бизарне вијести о проналажењу уштеђевине, често преминуле родбине: тако је један човјек рашчишћавао кућу покојног оца и открио да је овај баштенске патуљке – те омиљене керамичке фигуре – користио као касице-прасице. Додуше, ту је било свега кованица марке за свега 26 евра.

Прије двије године је срећне руке био нећак који се спремао да прода кућу преминулог ујака на југу Њемачке, јер се нашао у финансијском шкрипцу. У кући ујака је пак нашао кесе и кутије од цигарета пуне пара – укупно око 3,5 милиона марака.

И једна комода која је доспјела хуманитарној организацији у Лајпцигу показала се као чаролија – у њој је било скривено неких 27.000 марака.

Биће све мање

Њемачке марке и даље "капљу" у филијале банака гдје се без икаквог рока трајања могу мијењати по курсу који је важио при увођењу евра 2001. године – један евро за 1,95583 марке.

Јоханес Берман из управе Савезне банке каже да је, након двије сушне године које објашњава пандемијом, у овој години у банке донијето нешто преко 49 милиона марака. "Не вјерујем да ће тај износ даље расти. У будуће ће бити све мање и мање."

И тих 49 милиона су кап у мору према преосталих 12,3 милијарди марака које никад нису замијењене. Највјероватније је нешто од тога неповратно уништено – или је непажњом и незнањем завршило на сметлишту или спалионици, отишло на дно мора или нестало у некој несрећи.

У Савезној банци претпостављају да су одређену количину марака задржали грађани "за успомену", а и да ће се занимљив износ наћи и у колекцијама нумизматичара широм свијета.

Можда кад се отворе претинци...

То је вјероватно за мање апоене – рецимо новчанице од пет марака су биле ријеткост чак и док је марка била важећа, али тешко да ће се у многим збиркама наћи новчанице од хиљаду марака.

А управо таквих недостаје још око 1,1 милион комада, дакле укупно 1,1 милијарда марака у крупним банкнотама.

Логично је претпоставити да су то у сламарицу ставили неки који су ионако имали довољно. А то онда значи не само у Њемачкој, јер је марка била радо виђен гост и на Блиском и Далеком истоку.

Али ту су и закључани банковни претинци Швајцарске или Лихтенштајна и проћи ће још деценије док банке не стекну праву да отворе сефове које нико годинама није користио, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана