Плоча са мистериозним ознакама стара 4.000 година је мапа која води ка благу

ГС
Foto: Принтскрин

Такозвана Сен Белек плоча је најстарија европска мапа откривена прије двије године, а научници од тада покушавају да разумију ознаке на њој.

„Користећи мапу покушавамо да пронађемо археолошке локалитете. То је сјајан приступ и никада нисмо радили тако нешто“, каже професор са Универзитета Западне Бретање, Иван Пajе.

Древни локалитети се у данашње вријеме најчешће откривају коришћењем напредне радарске технологије, фотографисањем из ваздуха или случајно у великим градовима када грађевински радови наиђу на њих.

„Ово је мапа за благом“, наводи Пaje, али његов тим је тек почео са ловом.

Древна мапа приказује подручје димензија 30 са 21 километром, а мораће да прегледају цијелу територију и да детаљно проуче ознаке на плочи – посао који би могао да траје 15 година.

Ријеке и планине

Пajе и његов колега Клемент Николас били су део тима који је открио плочу 2014. године, односно поново открио јер је првобитно пронађена 1900. године али тада нико није схватао њен значај.

Француским стручњацима придружиле су се колеге из других институција и земаља у декодирању мистерије.

„Било је неколико угравираних симбола који су одмах могли да се разумију“, каже Пajе.

На избочинама и линијама плоче могле су се препознати ријеке и планине у подручју Бретање око 500 километара западно од Париза. Поредећи са модерним мапама утврдили 80-одстотну подударност.

„И даље морамо да идентификујемо све геометријске симболе и значење које иде са њима“, додаје Николас.

На плочи се налази ситне рупе за које стручњаци мисле да упућују на гробнице, насеља и геолошка налазишта. Откривајући њихово значење довело би до открића великог броја локалитета, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана