Плински кратер "врата пакла", који гори већ 50 година, биће затворен ФОТО

Анадолија
Плински кратер Дервезе
Foto: Анадолија | Плински кратер Дервезе

АШХАБАД - Плински кратер Дервезе, који гори готово 50 година у Туркменистану, биће затворен јер узрокује губитак природног гаса и загађује животну средину.

На међународном инвестиционом форуму "Туркменистанска нафта и природни плин" одржаном у главном граду Ашхабаду, на дневном реду је било затварање плинског кратера Дервезе.

Директор Туркменистанског института за истраживање природног гаса Бајрамyрат Пирнијазов је, обраћајући се на форуму, навео да су геолошку структуру проучавали туркменистански научници.

Подсјетио је да плински кратер Дервезе гори скоро 50 година.

-Туркменистански научници су предложили отварање косог бунара у јами. Предвиђено је вађење плина из ове бушотине, смањење неконтролисаних емисија гасова у атмосферу и контрола токова - рекао је Пирнијазов.

На форуму је речено да су оцјењиване и понуде из иностранства за затварање плинског кратера Дервезе. У складу с тим, научници из Бјелорусије и Словеније пренијели су да желе учествовати у спровођењу пројекта.

Плински кратер Дервезе, познат као "врата пакла", налази се у покрајини Ахал, 270 километара од главног града Асшабада, и у центру пустиње Каракум.

Плински кратер настао је током ископавања у вријеме Совјетског Савеза 1970-их.

Кратер, који је широк 60 метара и дубок 20 метара, гори већ око 50 година због природног гаса који из њега излази.

Постоје још два кратера, од којих је један испуњен водом, 5-7 километара удаљен од плинског кратера Дервезе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана