Плави китови се након 40 година вратили на шпанску обалу

Анадолија
Foto: Викимедија

МАДРИД - Плави китови, највећи свјетски сисавци, вратили су се на шпанску атлантску обалу након више од 40 година.

Први их је 2017. године Бруно Диаз, морски биолог, водитељ Истраживачког института за делфине у Галицији и то на обалама сјеверозападне Шпаније.

Други кит је уочен 2018. године, а годину касније још један. Прије нешто више од недјељу дана нови кит уочен је уз острва Циес, у Галицији.

Биолог Диаз изјавио је како није познато да ли је климатска криза довела до тога да ова морска створења промијене своје навике и врате се у подручје гдје су их људи прије неколико деценија готово истријебили.

"Вјерујем да је мораториј на китолов био кључни фактор. Седамдесетих година, непосредно прије увођења забране, нестала је цијела генерација плавих китова. Сада, више од 40 година касније, видимо повратак потомака ријетких који су преживјели”, рекао је Диаз, преноси "Тхе Гуардиан".

Међутим, не виде сви повратак китова као добре вијести. Алфредо Лопез, морски биолог из невладине организације која проучава морске сисавце, изјавио је како је песимистичан јер, како је казао, "постоји велика могућност да климатске промјене имају велики утицај на станиште плавог кита."

"Ако то значи да храна коју иначе једу нестаје, па су потражили ново станиште, онда је оно што видимо драматично и разлог за узбуну", рекао је Лопез.

У Галицији је постојала стољетна индустрија китолова и десетак лука за китолов. Шпанија је забранила лов на китове тек 1986. године, а до тада је плави кит био готово истријебљен.

Плави китови нарасту и до око 30 метара, уз тјелесну масу од око 200 тона. Уочено је да су јединке из јужних популација веће од оних из сјеверних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана