Планински глечер у Шведској изгубио два метра

Срна
Планински глечер у Шведској изгубио два метра

СТОКХОЛМ - Једини преостали планински глечер у Шведској изгубио је још два метра висине у протеклих годину дана због раста температуре ваздуха усљед климатских промјена, саопштио је Универзитет Стокхолм.

Планински масив Кебнекаисе, односно њен јужни врх, до 2019. године био је највећи у Шведској, али је сада други након што се једна трећина глечера отопила.

Сјеверни врх ове планине, гдје не постоји глечер, сада је највиши и Шведској.

"Јужни врх планине Кебнекаисе измјерен је 14. августа и износи 2.094,6 метара изнад нивоа мора, што је најниже од почетка мјерења четрдесетих година /20. вијека/", наводи се у саопштењу.

Смањење врха и промијењени изглед сњежних наноса углавном се могу објаснити порастом температуре ваздуха, али и промјеном услова вјетра, који утичу на то гдје се снијег накупља зими, наводи се у саопштењу.

Ове промјене одражавају све топлију климу у Шведској. У недавном извјештају УН наводи се да је глобално загријавање проузроковало отапање глечера у толикој размјери да је скоро измакло контроли.

Масив Кебнекаисе налази се око 150 километара сјеверно од Арктичког круга у скандинавским планинама које се простиру на великим дијеловима сјеверне Норвешке и Шведске и дио су свјетске баштине Лапоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана