План Британије у случају смрти краљице Елизабете II постао доступан јавности

Танјуг
Foto: Архива

ЛОНДОН - План британске владе о томе шта ће се догађати у данима након смрти краљице Елизабете II, познат као операција "Лондонски мост", најзад је постао доступан јавности, након што је дуго био обавијен велом тајности.

Исјечци из тог "тајног плана" годинама су се појављивали, а сада је лист "Политико" прибавио низ докумената који детаљно излажу како ће Британија реаговати када наступи тај дан.

Краљица, која има 95 година, по свему судећи је доброг здравља, и нема наговјештаја да су ови планови били хитно ревидирани.

Међутим, најновији планови које је израдила Канцеларија владе за операцију "Лондонски мост" укључују и расправу о пандемији корона вируса.

Документи, наиме, сугеришу на изванредан ниво приправности који се захтјева од свих државних актера, предвиђајући и опсежну безбједносну операцију за управљање великим масама и путничким хаосом који би могао настати, судећи према једном службеном допису.

Ријеч је детаљном 10-дневном плану за период између краљичине смрти и њене сахране.

Наиме, у првих неколико сати након краљичине смрти, одржаће се "каскада позива" када ће премијер, секретар владе и највиши министри и званичници бити обавјештени о смрти краљице.

Интерно, тај дан ће се називати "Дан Д", а сваки сљедећи дан прије сахране носиће назив "Д + 1", "Д + 2", итд.

Краљевска породица издаће "званично обавјештење", достављајући вијест јавности.

По примању ове информације, заставе широм Вајтхола биће спуштене на пола копља, а циљ је да се то уради у року од десет минута.

У наредним данима уочи сахране, нови краљ Чарлс кренуће на пут по Уједињеном Краљевству како би примио изразе саучешћа.

Сахрана је планирана 10. дана од смрти краљице у Вестминстерској опатији у Лондону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана