Пјевачица због шале о вјерским школама добила 10 мјесеци условно

Танјуг
Пјевачица због шале о вјерским школама добила 10 мјесеци условно

АНКАРA - Суд у Истанбулу осудио је данас турску поп-пjевачицу Гулсен на 10 месеци условне казне након што ју је, због њене шале о турским вjерским школама, прогласио кривом за "подстицање мржње и непријатељства".

Кантауторка, чије је пуно име Гулсен Чолакоглу (46), прошле године је накратко била у затвору због шале коју је направила током концерта, када је рекла да је "перверзија" једног од њених музичара настала јер је похађао верску школу, преноси АП.

Она је била у затвору пет дана, а касније је провела још 15 дана у кућном притвору, упркос томе што је упутила извињење уколико је нанела било какву увреду ученицима вJерских школа.

Суд ју је првобитно осудио на годину дана затвора, јавила је турска државна новинска агенција Анадолу. Касније јој је смањена казна, узевши у обзир њен "достојанствен став" током суђења. Гулсен ће се суочити са затвором ако понови кривично дело у наредних пет година.

Како наводи АП, она није имала коментар на пресуду. Гулсен је током суђења оштро одбацила оптужбе да је имала за циљ да "подстакне мржњу", инсистирајући да је њен коментар "била шала двоје људи".

Она је у своју одбрану рекла да је задиркивала члана бенда који је имао надимак "Имам", али није похађао верску школу.

Адвокат Зија Илкер Гокташ је у среду поновио да је тај коментар био шала и затражио је ослобађајућу пресуду, инсистирајући да није било злочина.

Турски предсJедник Реџеп Тајип Ердоган и многи чланови његове владајуће странке засноване на исламу, дипломци су верских школа. Турски кривични закон инкриминише изазивање мржње и непријатељства против различитих група у друштву на основу класе, расе, вJере или секте, захтевајући затворску казну у случајевима који доводе до претњи јавној безбJедности.

Гулсен је и раније била на мети исламских кругова због своје слободне сценске одеће и због развијања ЛГБТQ заставе на једном концерту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана