Пирамида с краја свијета

Агенције
Пирамида с краја свијета

У мјесташцу Некомо у Сјеверној Дакоти, осим 49 становника, можете наћи необично здање у које је америчка влада "убризгала" готово шест милијарди долара у страху од нуклеарног рата.

Неки тврде да су мегаломанску структуру у облику пирамиде саградили илуминати и да се здање налази на мјесту некадашњег храма древних Маја. Ништа од тога није тачно, али је стварност понекад необичнија од фикције.

Пирамида је дио некадашњег комплекса одбране Стенлија Микелсена који је напуштен већ 40 година. Ту је некада био најмоћнији радарски систем на планети и нуклеарни арсенал, а данас је само дестинација за туристе, планинаре и теоретичаре завјера.

На изградњу ове базе САД је потрошила 5,7 милијарди долара, а постојао је план да, у случају сукоба са Русијом, Америка направи још 14 оваквих "тврђава". Био би то највећи одбрамбени комплекс на планети, који захваљујући споразуму "САЛТ" никад није заживио.

Када је у априлу 1970. америчка војска одлучила да базу направи баш у Некоми, био је то највећи дан у историји овог мјеста.

План је био да у случају рата, пројектили смјештени у унутрашњости пирамиде, пресрећу руске и "праве мјесто" за "Минутеман", односно амерички нуклеарни напад.

Међутим, земље су потписале мировне споразуме који су били добра вијест за планету, али не и за пирамиду. У фебруару 1976, послије само годину дана рада, база је затворена. Осјетљивији дијелови су напуњени бетоном, војници су повучени, а од свега је остала само пирамида.

База је на крају продата на аукцији пацифистичкој секти Хутерита, који су за њу издвојили 530 хиљада долара. Власти округа Кавалијер, које су планирале да од пирамиде направе туристичку атракцију, дале су мању понуду, па озбиљније улагање у пирамиду никад није реализовано.

Иначе, Хутрити нису апсолутно ништа улагали у пирамиду, сем што су у неколико наврата покушали да је продају по баснословним цијенама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана