Пилот из Србије о хаосу у Кабулу: "Све до коначних три минута. Полетјели смо без дозволе"

ГС
Foto: b92.net

Јовица Рајхл, пилот који је успио да превезе авион из Кабула, описао је за ТВ Прва како је изгледао одлазак из Авганистана пошто су талибани заузели престоницу.

Како је истакао, био је у оперативном центру фирме у којој је радио и негдје око 11, 12 сати добили информацију да су талибани 15. августа без испаљеног метка ушли у Кабул.

"Присуствовао сам тренутку када је маса нагрнула на цивиллни део аеродрома у Кабулу. То је било неописиво, то треба да се види, као када људи одлазе са стадиона. Био је то покушај људи да се спасу и да уђу у авион. У очају и паници тражили су излаз из Кабула", казао је Рајхл за ТВ Прва.

Рајхл је успео авионом да превезе одређени број путника из Авганистана, а казао је да је требало заправо сутрадан, односно 16. августа у вечерњим сатима да напусте земљу, преноси Б92.

"То се муњевито променило, мењали су се планови. Полетели смо око 20.30 из Кабула за Тбилиси где смо напунили гориво и одлетели за Кијев што је заправо и претходно био план. Око 14 сати, турске трупе су преузеле контролу над ваздушним простором изнад Кабула и контролу летења. Комуникација је само била међу припадницима НАТО служби. Ми као цивилни авион пробали смо да ступимо у контакт са њима, али нисмо имали никаква одобрења све до коначних три минута када су стартовани мотори и самог полетања", описао је овај пилот за ТВ Прва.

Он је објаснио да тог дана када су они полетели није било никаквих провјера приликом уласка на аеродром.

"Они су само у једном тренутку затворили главни улаз на аеродром, 3, 4 сата то је било затворено. Маса људи са друге стране (прескакали су) бедеме високе 10, 15 метара. Маса људи је покушавала да уђе, јер су талибани наоружани већ кренули ка аеродрому. Свако се плашио да ће нешто да му се деси. Прескакали су бодљикаве жице и свашта. Домогли су се некако. Тада сам био на главној платформи, имали смо срећу што смо среће што смо били паркирани на другој платформ удаљеној око километар од те главне зграде", навео је Рајхл.

Пилот је истакао да је то било на цивилном дијелу аеродрома, јер нису могли да уђу у војни, пошто се тамо налазило око 3.000 америчких војника.

Он је описао како је изгледала писта на којој се налазио велики број људи.

"Два авиона са путницима који су били планирани да полете. Маса је нагрнула бежећи од људи са пушкама. Ви у том тренутку не знате ко је ко. Имали смо срећу што смо били паркирани на другом делу аеродрома и ближе полетној/слетној стази. Нико у том моменту није кренуо за нама, иначе не бисмо могли да покренемо моторе. То је све урађено без контроле лета. Мислим да су они нас пратили и слушали наше поруке. Практично смо полетели без дозволе, али сигурно са надзором. Било је много хеликоптера", истакао је Рајхл.

"Чули смо да су рекли шифровано хеликоптерима, иако је био мрак, поруке слушали на једној фреквенцији и тачно су рекли 737. Имали су информацију. Једини страх је био да неко не изађе на писту, да би онда морали да одлучујемо да ли да се одложи лет или да се настави", додао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана