Пет финансијских изненађења са којима се свјетска економија суочила у 2021. години

кликс.ба
Foto: Принтскрин

Свака година долази са својим неочекиваним преокретима за финансијска тржишта, али 2021. је била пуна њих. Тхе Ецономист је сабрао најзначајније догађаје који су обиљежили ову годину, а који су највише изненадили инвеститоре, компаније и аналитичаре

Осврнули су се у Д Економист и на то на који начин би ови догађаји могли утицати и на дешавања у наредној, 2022. години.

Поремећаји у ланцу снабдијевања

Паул Самуелсон, добитник Нобелове награде за економију, једном се нашалио да је берза предвидјела девет од посљедњих пет рецесија. Слична ситуација је и са аналитичарима који су се до сада редовно бринули због великих поремећаја у ланцу набавке. Почетак пандемије, у првом дијелу 2020. године, био је запањујуће без озбиљних проблема, осим чињенице да је једно вријеме недостајало опреме за личну заштиту. Насупрот томе, ова година је била обиљежена великим несташицама и растом инфлације узроковане понудом. Дреwрy, консултантска кућа за ланац снабдијевања, конструира мјеру просјечне цијене транспорта контејнера од 40 стопа на низ рута. Ово је достигло врхунац од 10.377 долара крајем септембра, четири пута више него годину раније.

Поремећаји у фабрикама и лукама у Кини и југоисточној Азији, потакнути напорима влада да угуше епидемију цовид-19, нису помогли да се ствари поправе. Но, највећи дио немира може се приписати експлозивној потражњи за физичким производима, те је потрошња на трајна добра порасла за 34 посто у Америци од почетка 2020. године, у поређењу с повећањем од близу 4 посто на услуге. Како се пандемија повлачи, тај јаз би се требао смањити. Међутим, ланци опскрбе могли би неко вријеме остати стиснути у односу на норме прије пандемије.

Потреси на кинеском тржишту

Успостављени поредак на кинеским финансијским тржиштима нарушен је и ове године. Већи дио деценије инвеститори су тражили већи приступ кинеској имовини, а технолошки сектор у процвату сматран је посебно привлачним. Међутим, регулаторни удар у 2021. години довео је до пада индекса цијена дионица МСЦИ Цхина Тецх 100 за готово трећину од почетка године. Цијена дионица Алибабе, гиганта е-трговине, пала је за скоро 50 посто у истом периоду.

Евергранде, велики инвеститор за развој некретнина, дуго је био најекстремнији симбол кинеског сектора некретнина који има велику улогу. Ове године коначно је пропао, суочен с настојањем владе да смањи задуживање програмера. Како ће се регулаторне кампање даље одвијати овиси о кинеској непрозирној политици, којом ће доминирати Конгрес Комунистичке партије крајем 2022. Међутим, потрес и технолошког и имовинског сектора јасно је показао да се инвестицијски учинак у Кини и даље може промијенити ако се расположење владе промијени.

Опоравак надмашио пројекције

Аналитичари и инвеститори очекивали су оживљавање зараде у 2021. години, мада, тешко да су ствари могле бити горе него прошле године, али размјери опоравка су надмашили готово све пројекције. Крајем децембра 2020. консензус се очекивао за повећање зараде по дионици од 22 посто на С&П 500, америчком референтном индексу дионица, у 2021. Зарада у четвртом кварталу тек треба бити објављена, али процјена раста у години сада износи 45 посто, што је јаче чак и од раста од 40 посто у 2010. години, након глобалне финансијске кризе. Ово је дијелом посљедица бржег економског опоравка од очекиваног, при чему су зараде компанија премашиле не само њихове нивое из 2020. него и њихове нивое из 2019. године.

То ставља берзе у тежу позицију с почетком 2022. године: дио економског опоравка за који се раније очекивало да ће се догодити сљедеће године можда се већ догодио. Аналитичари очекују знатно пригушенији раст зараде компанија С&П 500, од 9 посто. Надмашити прогнозе с великом разликом и сљедеће године ће бити тежак задатак, а с обзиром на то да је цијена индекса још увијек већа од 20 пута очекиване зараде, то би могло ограничити колико далеко цијене могу расти.

Јавно и приватно

Већи дио 2020. године банкари су кукали због потешкоћа у раду у пандемији, али ако су мање физичких састанака са клијентима, недостатак презентација за иницијалну јавну понуду и неизвјесност економских изгледа имали штетне посљедице, тешко их је пронаћи у подацима. У првих 11 мјесеци ове године огласи у Америци прикупили су 147,8 милијарди долара, што је више него двоструко више од износа прикупљеног у истом периоду 2020. Иако је раст био најизраженији у првим мјесецима године, активност је још увијек живахна јер се ближи крај 2021. године.

Процват баца одређену сумњу на идеју да јавна тржишта неумољиво замјењују приватни капитал. Моћ банака у процесу листирања може опадати, јер компаније које излазе на берзу сада могу да се одлуче за директне котације или спајања са компанијама за аквизицију посебне намјене (СПАЦ). До сада, у четвртом тромјесечју, 621 компанија је изашла на берзу широм свијета, укључујући и оне преко СПАЦ-ова, што је повећање од 16 посто у односу на прошлу годину. Талас флотација сугерише на то да јавна тржишта нису за пребројавање.

Зелене финансије

Руководиоци и инвеститори који желе да изгледају еколошки прихватљиви су понекад били предмет исмијавања у посљедњих неколико година, а на зелене финансије уопште се гледа са (често оправданим) скептицизмом. Међутим, ове године је дошло до конкретних помака. Зелене државне обвезнице преплавиле су тржиште, с најмање 20 земаља које су ове године издале такав дуг. Средином октобра Европска унија је издала своју прву зелену обвезницу, продавши је ентузијастичним инвеститорима у вриједности од 12 милијарди еура (13,6 милијарди долара).

Ипак, можда најзанимљивији развој догађаја долази из приватног сектора. Улагања у стартупе у области климатских технологија достигла су 60 милијарди долара у првој половини 2021. године, што је више него три пута више него у истом периоду прошле године. Дошло је до огромног раста интересовања инвеститора за фирме које се баве производњом електричних возила, од Тесле до ЦАТЛ-а, водећег свјетског произвођача батерија. У међувремену, у мају је ЕxxонМобил изгубио посредничку битку против инвеститора активиста, који су у одбору нафтне компаније гласали за климатски прихватљивије директоре, а нафтне компаније су међу компанијама које истражују водоничне технологије.

Финансије ће се борити да буду заиста зелене без широко распрострањене цијене угљика, али сектор ће од 2021. године изгледати зрелије и озбиљније него када је година почела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана