Пет држава које и даље воде рат са вjештицама

Theatlantic.com
Пет држава које и даље воде рат са вjештицама

У појединим земљама оптужбе да сте вjештица могу резултовати изузетно оштрим казнама.

Многе западне земље престале су да врше смртну казну над особама оптуженим за вjештичарење до краја 18. вијека. Међутим, до данашњег дана, многе владе широм свијета и даље прогоне особе оптужене за практиковање магије.

На ових пет мјеста глобални лов на вјештице и даље траје:

1. Регулација лета на метли у Свазиленду

Након што је приватни детектив ухапшен у овој земљи због тога што је нарушио ваздушни простор са ручно направљеним летећим објектом, новинари су се обратили Сабелоу Дламинију, човјеку задуженим за цивилно ваздухопловство за детаљније објашњење о том ваздушном закону.

Закон поставља јасну границу на 150 метрара када су лагани авиони, змајеви или играчке на даљинско управљање у питању. Судећи по Дламинију, закон покрива и неке знатно маштовитије верзије ваздушних возила.

„Вјештица на метли не би требало да лети изнад линије од 150 метара", изјавио је.

Све вјештице које би прершиле овај закон морале би да плате казну, док би оне које би поштовале висинску границу могле слободно да лете на својој метли.

Иако ово звучи као шала како би се демонстрирала поента закона, вјештичарење није.

У суб-сахарској Африци скоро 55 одсто људи јверује у вјештичарење. У септембру, близу Зимбабвеа, двије „вјештице" су ухапшене након што је локално становништво пријавило да су имале „несрећан пад" и да су на мјесту несреће пронађене бројне ствари у вези са практиковањем магије, укључујући и сову.

Иако је пар пред судијом изјавио да су оне само глумице које су унајмљене од стране локалног пророка у нади да ће тако прибавити сљедбенике, оне су ипак оптужене за вјештичарење. Након признавања мање озбиљног прекршаја који се тицао недоличног понашања у јавности, пар неће морати да служи затворску казну.

2. Порез на вјештице у Румунији

Након што је влада у Румунији проширила порез на вјештице и астрологе 2011. године, неки су се плашили освете магијом. Вјештице су се сакупиле на обали Дунава изричући клетве против владе и предсједника.

Након што је закон одобрен, законодавство је спремило још један који би требало да кажњава вјештице због нетачног предвиђања будућности.

Вјештице нису биле задовољне пошто су сматрале да не би требало кажњавати њих, већ карте.

3. Полицијска јединица задужена за магију у Судијској Арабији

Саудијска Арабија вјероватно је најопасније мјесто за вјештице, или тачније, странкиње које раде по кућама за које власти мисле да су вјештице. Цијела једна полицијска јединица посвећена је борби против вјештичарења, а религиозне судије врло често оптужују људе на основу доказа који се само могу подвести под „смијешни".

Међутим, посљедице тих одлука могу бити прилично опасне: неке од наводних вјештица су чак погубљене.

4. Судски систем у Централној Африци је затрпан вештицама

У граду Мбаикију су пигмеји врло често оптужени за бацање клетви на своје непријатеље као и за мијењање облика. Вјештичарење је један од главних злочина у Централној Африпкој Републици, гдје око 40 одсто судских случајева укључује оптужбе за вјештичарење. У граду Мбаикију је број оваквих случајева већи од половине.

На ове оптужне нису имуна чак ни дјеца. Скоро пет одсто дјеце која су прошла кроз малољетничке судове 2012. године било је оптужено за вјештичарење.

И то су само дјеца која су прошла кроз судски систем. Многа друга дјеца завршавају у бизарним хришћанским центрима гдје пастори покушавају да их излијече молитвама и саветовањем.

UNICEF је документовао бројне примjере у којима пастори дjецу поливају бензином, дају им отров и излажу их физичком насиљу у ритуалима егзорцизма.

5. Политичке враџбине у Ирану

Савjетници и помоћници бившег иранског предсjедника Мамуда Ахмединеџада били су оптужбени за коришћење црне магије 2011. године. Wall Street Journal дошао је до свештеника који тврди да се са предсjедником срео барем два пута како би сакупио информације за њега у вези са „израелском тајном службом Мосад".

Више од десет званичника из предсједниковог уског круга сарадника ухапшено је због приступања „непознатим свијетовима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана