Пепео из Везува их је прекрио, а вјештачка интелигенција открива њихов садржај: Шта пише у папирусима из Херкуланума?

ГС
Foto: Агенције

Захваљујући вјештачкој интелигенцији, тајне које су биле скривене у папирусима из једне виле у Херкуланеуму - сусједном граду Помпеје, сада коначно излазе на видјело.

Године 79. нове ере, вулканска ерупција није опустошила само Помпеју, однесен пирокластичним током Везува је био и Херкуланум, сусједни град. Али због посебности ове ерупције, велики дио органске материје, попут папируса или дрвета, успио је да остане сачуван до данас.

Једно од првих мјеста у Херкулануму које су у 18. вијеку ископали научници са двора краља Карла III Напуљског, била је Вила папируса, мјесто на ком су откривена невјероватних блага испод пепела.

Огромна раскошна вила, некада је припадала богатој римској породици, према неким историчарима, тасту Јулија Цезара - Луцију Калпурнију Пизону Цезонинону. Између осталог, вила је имала библиотеку са хиљадама томова који сада више од две хиљаде година касније, изгледају као мале спаљене цjепанице.

Овај задатак није лак

Током година, научници су успjеле да прочитају неке фрагменте библиотека Виле папируса који су сачувани, коришћењем техника као што су рендгенски зраци.

Али са напретком нових технологија, посебно вjештачке интелигенције, истраживачи су тренутно увjерени да се може постићи много већи напредак у проучавању и читању папируса Херкуланума.

Али да би се то постигло морају да нађу неинвазивну технику која неће утицати да се распадну, што је веома сложен задатак због црног мастила на позадини потамњелој од вулканског пепела и протока времена.

"Они су црни као изгорјеле новине", објашњава професор папирологије на Оксфордском универзитету Дирк Обинк, који проучава папирусе од 1983. године.

Међутим, када су папирусе подвргли инфрацрвеном свјетлу, научници су били изненађени када су видјели да могу да их читају. Оно што их је додатно изненадило јесте чињеница да употребом вјештачке интелигенције могу још више олакшати приступ информацијама скривеним у овим папирусима.

Раније ове године, Универзитет у Кентакију организовао је међународно такмичење под називом "Vezuvius Challenge" и понудио награду од 660.000 евра свима који успеју да развију програм који би уз помоћ вјештачке интелигенције омогућио да се прочита садржај претходно анализирани рендгенским зрацима.

Протекле недјеље, одговорни за изазов објавили су имена првих победника: Лук Фаритор, студент из Небраске, освојио је 40.000 долара за идентификацију 10 слова, док је други студент, Јусеф Надер из Берлина, освојио другу награду 10.000 евра.

Како су то урадили?

Алгоритам који је користио Фаритор открио је суптилне разлике у површинској текстури папируса. То му је омогућило да разазна различита слова као што је πορφυρας, израз који на грчком значи "љубичаста" - боја која се у старом Риму повезивала са моћи.

Када је видела резултате, Федерика Николарди са Универзитета у Напуљу и члан комисије која је испитивала налазе објављене у часопису Натуре, изјавила је да је импресионирана и додала да је то изгледало као остварење сна, преноси Национална Географија.

"Коначно гледамо у унутрашњост једног од ових папируса."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана