Пентагон планира да ојача залихе кобалта и литијума да би смањио зависност од Кине

Танјуг
Пентагон планира да ојача залихе кобалта и литијума да би смањио зависност од Кине

ВАШИНГТОН - Пентагон планира да ојача залихе ријетких минерала, кобалта и литијума како би се смањила дугорочна зависност од Кине, која је највећи добављач у том сектору у протеклих 30 година, наводе два неименована извора агенције Ројтерс.

Нови план за залихе би требало да буде објављен наредне недјеље, скоро годину након што је предсједник САД Џозеф Бајден наредио да се преиспита амерички ланац снабдијевања овим рудама, преноси Глас Америке (ВОА).

Ријетки минерали, кобалт и литијум се користе у производњи оружја нове генерације, борбених авиона које прави Локид Мартин и прецизно навођене муниције корпорације Рејтон технолоџис.

Литијум је кључни састојак батерија за електрична возила и важан је да би се остварио план Пентагона да пребаци својих 170.000 нетактичких возила на режим да не емитују штетне гасове.

Секретаријати за одбрану, енергетику и Стејт департмент, који су, према изворима, направили нови план снабдијевања, нису одговорили на упит за коментар, преноси ВОА.

Још није познато одакле би Пентагон набављао ове руде, у циљу да избјегне Кину.

САД имају само једно налазиште ријетких минерала и нема могућности за њихову даљу прераду.

Пентагон је до сада, за потребе својих резерви, ријетке минерале куповао од Кине, што је парадокс који многи на Капитол хилу желе да окочају, додаје Глас Америке.

Једини активан рудник литијума у Америци је у Невади, али могућности производње су веома ограничене.

Прерада ријетких минерала је непопуларна у Америци, јер у великој мери загађује животну средину и ради се на томе да се развију методе како би се цијели процес учинио "чистијим", пише ВОА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана