Пентагон објавио 1.500 страна тајних докумената о мистериозном програму за НЛО

ГС
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН - Министарство одбране САД доставило је копије докумената, извјештаја и снимака о Напредном програму идентификације пријетње из ваздуха (ААТИП) британском "Сану".

Тај таблоид податке је добио на основу закона о слободном приступу информацијама.

Британски лист чекао је дуже од четири године на одговор на тај захтјев, будући да је захтјев поднио 18. децембра 2017. године, само неколико дана пошто је јавно објављено постојање ААТИП.

У документима достављеним британском листу налазе се, између осталог, научни извјештаји и писма Пентагону у вези са НЛО, преноси Спутњик.

Одбрамбено обавјештајна агенција САД навела је у одговору да су неки дијелови докумената сакривени како би се заштитила приватност и повјерљивост.

У документима се, између осталог, објашњавају и налази ове агенције о истраживањима биолошких ефеката људских сусрета са НЛО. То укључује опекотине, срчане проблеме, поремећаје сна, па чак и бизарне догађаје као што су "привидна отмица" или "неоткривена трудноћа", наводи "Сан".

Здравствени проблеми које су испитаници имали често су у вези са електромагнетним зрачењем, те са "енергетским пропулзионим системима". Такви системи, наводи се у извјештајима припремљеним за Одбрамбено обавјештајну агенцију, "могу представљати пријетњу за Сједињене Америчке Државе".

Људи су задобили повреде од "изложености необичним возилима, посебно оним у ваздуху и када су били на малој удаљености", стоји у једном од извјештаја.

Забиљежена су 42 случаја за које постоји медицинска документација и око 300 сличних "необјављених" случаја, када су људи на неки начин претрпјели здравствене последице усљед "необичних" сусрета.

ААТИП је био тајновити програм Пентагона који је између 2007. и 2012. године изучавао феномен НЛО. Открио га је 2017. бивши амерички обавјештајни званичник Луис Елизондо, који је једно вријеме био на његовом челу. Тада су по први пут објављени и снимци у вези са НЛО које је истраживао ААТИП.

У документима достављеним британском медију, наведена је и класификација "необичних" догађаја, па је тако сусрет са "духовима, јетијима, патуљцима и другим митским или легендарним ентитетима" означен са "АН3".

Виђење НЛО у ком су ванземаљци добило је ознаку "ЦЕ3".

Међу "необичним" догађајима који су анализирани су и феномен полтергајста, кругови у житу, спонтано људско самосагоревање, отмице од стране ванземаљаца, огртачи невидљивости, студије о комуникацији са ванземаљским цивилизацијама или о истраживању и колонизацији свемира...

У документима су и писма сенатора Херија Рида, који је тражио да пројекат буде означен као државна тајна, баш као и уговори са ауторима који су се бавили анализом.

Један од тих уговора је и са компанијом "Бигелоу ероспејс адвансд спејс стадиз" на 12 милиона долара, која је проучавала "пријетње од напредног ваздушног оружја од данас, па у наредних 40 година".

У једном од писама сенатора Рида, описује се да је програм "идентификовао више високоосјетљивих, неконвенционалних ваздушних технологија које захтјевају ванредну заштиту".

Пентагон је прошле године објавио извјештај о својим сазнањима о феномену НЛО који су примјећени у ваздушном простору САД у посљедње двије деценије. Тај извјештај наводи 144 случаја сусрета са „неидентификованим ваздушним феноменима“.

Америчко министарство одбране недавно је основало посебну јединицу чији је задатак истраживање поријекла НЛО, која би требало да одговори да ли је у питању тајна технологија других држава или нешто друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана