Папрени разводи руских богаташа

Тања Милаковић
Папрени разводи руских богаташа

Руски милијардер Владимир Потанин поднио је захтјев за развод од супруге Наталије, чиме се сврстао у дугачку колону тамошњих тајкуна чији су бракови пропали, а лично богатство преполовљено.

Потанин, власник "Интероса" и "Норилског никла", чије се лично богатство процјењује на око 14,3 милијарде долара, затражио је развод брака са Наталијом са којом има троје дјеце, што ће га вјероватно коштати чак око седам милијарди долара, пренијели су медији у Русији. У захтјеву за развод стоји да су односи између њега и Наталије потпуно захладњели и да живе одвојено. Потанин је дошао на насловне стране свјетских часописа када је у октобру купио највећи бијели тартуф на свијету од једног њујоршког угоститеља за 95.000 долара. Потанин је познат и по изјави да ће се у идућих десет година одрећи већег дијела свог богатства, слично као што су то урадили Бил Гејтс и Ворен Бафет.

Када се прије шест година од друге супруге Ирине, са којом има петоро дјеце, развео власник Челзија Роман Абрамович, морао је по одлуци надлежног суда да обештети бившу супругу са седам милијарди евра и да јој препише имање и замак у Сасексу, два стана у Лондону те дворац у Француској.

Абрамович је напустио супругу због везе са 15 година млађом Дашом Ђуковом са којом је добио двоје дјеце. Са првом супругом Олгом, Абрамович има једно дете. Иако је добила приличну суму новца, Ирина је ипак била разочарана што је дошло до развода, али није могла да трпи његову везу са Дашом коју је Абрамович помно чувао од свих.

Абрамович је био прилично лош бизнисмен почетком деведесетих када је упознао Ирину. Романово читаво богатство било је изграђено у браку са њом, што јој је помогло да добије велики дио његовог богатства.

Исте, 2007. године развели су се милијардер Данил Хачатуров и његова супруга Ана, а њој је послије развода припало 1,3 милијарде долара. Ана је у почетку планирала да узме одштету од стотину милиона долара, али се касније предомислила и тражила пола његовог богатства. Пошто њих двоје нису потписали предбрачни уговор, Ана је имала велике шансе да добије случај.

Покојни бизнисмен Борис Березовски, који се 2011. године развео од друге супруге Галине, платио је око 250 милиона долара за трошкове обештећења.

Још један руски милијардер са пребивалиштем у Великој Британији, Владислав Дороњин, разишао се са супругом Екатарином 2009. године, а повод за развод била је његова афера са фотомоделом Наоми Кембел. Дороњин је морао да исплати супрузи десет милиона долара.

Бивши власник "Уралкалија" Дмитриј Риболовљев, чије је богатство процијењено на око девет милијарди долара, развео се 2008. године од супруге Елене, али будући да није желио да с њом подијели новац, суд је 2010. године донио одлуку о блокади његових рачуна. Они су се, између осталог, борили око власништва над јахтом вриједном 86 милиона евра те некретнинама у Лондону и Сингапуру, укључујући и 74 милиона евра вриједну вилу у Палм Бичу на Флориди.

Риболовљеви такође посједују изузетну колекцију умјетнина у које спадају дјела Гогена, Пикаса и Монеа.

Прије три године бракоразводну парницу закључио је власник "Руског стандарда" Рустам Тарик, који је од такође богате супруге Татјане преузео права на старање о дјеци, а она је њему на име развода платила 1,4 милијарде долара. Њихова бракоразводна парница трајала је неколико година, а свако од њих је тражио трећину плате другог и потпуно старатељство над њиховим близнакињама. Тарик, који је у вријеме развода по величини богатства био 47. на листи милијардера на свијету, добија алиментацију за њихове двије дјевојчице. Иначе, није познато колико вриједи Татјанино богатство.

Неке бракоразводне парнице још су у суду, а такав је случај бившег менаџера Јукоса Алексеја Голубовича и Олге, мајке њихових троје дјеце, који се од прошле године суде око подјеле богатства вриједног неколико десетина милиона евра.

Они су се највише борили око власништва над заједничком кућом смјештеном у лондонском насељу Чисвику која вриједи око седам милиона евра. Голубович је тврдио да је кућа 2008. преписана на њега и да се он први уселио заједно са њиховом дјецом док је Олга, према његовим ријечима, највише времена проводила изван куће. С друге стране, Олга је плаћала рачуне, одржавање куће и порезе. Њих двоје су међу  првим богатим Русима који су у Великој Британији покренули парницу ради подјеле заједничке имовине.

Увећање накнаде

Руски премијер Дмитриј Медведев најавио је прије два дана да ће размотрити посланички приједлог да новчана накнада за развод брака буде вишеструко увећана, па би умјесто садашњих 400 рубаља (десет евра) могла да кошта 30.000 рубаља (хиљаду долара).

- То свакако неће бити препрека за руске тајкуне, али у земљи у којој се чак 60 одсто бракова завршава разводом ова мјера би могла да утиче на обичне људе да размисле прије ступања у брак - оцијенио је руски премијер.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана