Пацијент са раком развио је "неконтролисани" ирски нагласак

Танјуг
Foto: Илустрација

РАЛИ- Мушкарац из САД је развио "неконтролисани ирски нагласак" након што му је дијагностикован рак простате, упркос томе што никада није посјетио Ирску, кажу истраживачи.

Мушкарац из Сјеверне Каролине, који је имао 50 година, вјероватно је имао синдром страног акцента (ФАС), преноси Си Ен Ен, иако никад није посјетио Ирску, нити је имао породицу тамо.

Случај су заједнички проучавали и пријавили Универзитет Дјук у Сјеверној Каролини и Уролошки истраживачки центар Каролине у Јужној Каролини.

"Према нашим сазнањима, ово је први случај ФАС описан код пацијента са карциномом простате и трећи описан код пацијената са малигнитетом", рекли су аутори извјештаја.

"Његов нагласак је био неконтролисан", кажу истраживачи у свом извјештају, додајући да се нагласак први пут појавио 20 мјесеци од почетка лијечења и остао све до смрти пацијента.

Иако није имао абнормалности у неуролошком прегледу или историју психијатријских поремећаја, истраживачи сумњају да је ову промјену изазвало стање које се зове паранеопластични неуролошки поремећај (ПНД), који се дешава када имуни систем пацијената обољелих од рака напада дијелове њиховог мозга, као и мишиће, нерве и кичмену мождину.

Посљедњих година забиљежено је неколико сличних случајева широм свијета, а један од првих пријављених случајева десио се 1941. године када је Норвежанка развила њемачки нагласак након што је погођена шрапнелом бомбе током ваздушног напада у Другом свјетском рату.

Локални становници су је послије избјегавали јер су мислили да је нацистички шпијун.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана