Пабло Ескобар ложио ватру са два милиона долара

Агенције
Пабло Ескобар ложио ватру са два милиона долара

Краљ кокаина је зарађивао толико да је мјесечно издвајао 2.500 долара само за гумице којима је повезивао новац, а када је једном приликом његовој ћерки било хладно, наложио је ватру са два милиона долара.

Пабло Ескобар, популаран као „краљ кокаина", дошао је из сиромашне пољопривредне колумбијске породице, а с 35 година постао је један од најбогатијих људи на свијету. Упркос пореклу, Ескобар је постао вођа картела Меделин, који је био одговоран за око 80 одсто глобалног кокаинског тржишта.

Због сумњивог поријекла новца, тешко је проценити његову тачну вриједност, али се вјерује да је она износила 30 милијарди долара.

1. Средином осамдесетих година процјењује се да је Ескобаров картел недјељно зарађивао 420 милиона долара, што би годишње износило око 22 милијарде.

2. Током седам година, од 1987. до 1993, Ескобар се налазио и на Форбсовој међународној листи милијардера, а 1989. завршио је на седмом мјесту најбогатијих људи свијета.

3. До краја осамдесетих година испоручивао је 80 одсто свјетског кокаина.

4. У САД је свакодневно кријумчарио око 15 тона кокаина. Према новинару Јоану Грилоу, картел Меделин највише дроге прокријумчарио је преко обала Флориде.

5. Другим ријечима, то је значило да је четири од пет корисника кокаина у САД 'шмркало' Ескобарову дрогу.

6. „Краљ кокаина" свакога мјесеца губио је пак око 2,1 милијарде долара, али то му није било важно. Богатство му је постало унеиџвјесно када више није могао тако брзо 'опрати' сву готовину. Хрпе новца закопао је стога на колумбијским пољопривредним пољима, те их је сакрио у оронулим складиштима и зазидао у зидовима кућа чланова картела, тврди Роберто Ескобар, главни рађуновођа и брат нарко/боса, што је и описао у својој књизи „Рачуновођина прича: Унутар насилног свијета картела Меделин".

„Пабло је зарађивао толико да је сваке године отписивао 10 одсто новца који су појели пацови у складишту или би бити оштећени водом или изгубљени", написао је Ескобар. То би било око 2,1 милијардиедолара, с обзиром на то колико је извјестио да је зарађивао. Ескобар је једноставно имао превише новца и није знао шта би с њим.

7. Само на гумице којима је везивао свежњеве новчаница мјесечно се трошило 2.500 долара.

8. Једном је запалио ватру с два милиона долара јер је његовој ћерки било хладно. Догађај је у једном разговору 2009. године, за магазин Дон Хуан описао Ескобаров син, Хуан Пабло, који је промјенио име у Себастијан Мароки. Према његовим ријечима, породица је у том тренутку живјела у тајности на планинама Меделин, када је Ескобаровој ћерки Мануели почела да буде хладно. Како би је утоплио, отац је одлучио да запали ватру помоћу новчаница укупне вриједности два милиона долара.

9. Због свог доброчинства добио је и надимак „Робин Худ" јер је поклањао новац сиромашнима. Изградио је 70 игралишта, али и куће за бескућнике, те зоолошки врт.

10. С Колумбијом се, приликом предаје, нагодио да буде у луксузном затвору названом „La Catedral", који је сам дизајнирао и изградио. У затвору је завршио 1991. године. Према условима уговора с колумбијском владом, Ескобару је било допуштено да бира ко ће бити затворен с њим као и ко ће радити у затвору. Наставио је с картелским пословима, те је у затвору примао посjете.

Затвор је био опремљен фудбалским игралиштем, роштиљем и терасом коју је спојио с другом - коју је изградио за своју породицу. А колумбијским властима није био допуштен приступ на готово пет километара од његовог затвора, пише Бизнис инсајдер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана