Ово су најпознатије и најопасније терористичке организације Блиског истока и Африке

GS
Foto: Twitter

Само спомињање њихових имена код већине људи изазива негативне емоције и страх. Ко су они?

ИСИС

Идеолошки циљ ове организације уткан је у њихово име ИСИС, што је скраћеница за "Исламска држава у Ираку и Великој Сирији".

Ријеч је, дакле, о тежњи за оснивањем велике "Божје државе" која би обухватила Сирију, делове Ирака, Либана и велике дијелове Палестине и Јордана.

За ИСИС се вјерује да је још радикалнији од Ал Каиде. Претпоставља се да се финансирају приватним донацијама из Катара и Саудијске Арабије; док су други извори финансирања ИСИС-а нафтна поља на сјеверу Сирије.

Стручњаци процењују да терористичка организација у својим редовима има око 10.000 бораца, а такође јој се придружује велики број страних бораца за ислам, али и оних који су прешли на исламску вјеру. Посебно профитира од сукоба између сунитске мањине и шиитске већине у Ираку.

Боко Харам

У преводу, име ове исламистичке терористичке организације, отприлике значи: "Западно образовање је гријех".

Боко Харам дјелује претежно на муслиманском сјеверу Нигерије и залаже се за увођење шеријатског закона у цијелој земљи.

Ова организација највећу пажњу изазива јавним отмицама, посебно дјевојчица.

Велико сиромаштво и незапосленост у северној Нигерији олакшавају Боко Хараму да лако регрутује нове борце, а нигеријске безбједносне јединице нису дорасле наоружаним терористима.

Од 2003. године су у нападима Боко Харама на безбједносне снаге, институције, цркве и школе погинуле хиљаде људи. 

Ал Шабаб

Исламистичке милиције Ал Шабаб, што у преводу значи "Омладина", основане су између 2004. и 2006. у Сомалији. У то време је земљу већ 15 година потресао грађански рат.

Организација се бори за оснивање "Божје државе" на рту Африке, њихова радикална исламистичка идеологија не познаје границе.

Нападе врши у цијелој источној Африци - као што је био случај у главном граду Кеније, Наиробију када је у нападу на један трговачки центар у септембру 2013. убијено више од 60 људи.

Ал Шабаб контролише велики дио средишње и јужне Сомалије. Вође ове групе кажу да у обуци бораца сарађују с Ал Каидом, а повезани су и са Боко Харамом.

Ал Каида

Ал Каида важи за матичну организацију глобалног џихада, што каже и њено име које значи "база" или "темељ".

Припадници ове групе преузели су одговорност за напад који се десио 11. септембра 2001. на Светски трговински центар у Сједињеним Државама, што је до данас остао једна од најпознатијих терористичких напада.

Циљ Ал Каиде је оснивање "Божје државе" која би обухватила све исламске земље и подручја.

Након смрти Осаме бин Ладена, Ал Каида води Египћанин Ајман ал Завахири. Данас је Ал Каида мрежа углавном аутономних ћелија које делују у различитим земљама, између осталог и у земљама Магреба, прије свега у Алжиру, али и на сјеверу Малија и у Јемену.

У Ираку се ИСИС одвојио од Ал Каиде.

Фронт Ал Нусра

Фронт Ал Нусра важи за званичну подгрупу Ал Каиде, име организације значи "Фронт подршке сиријском народу".

Припадници организације важе за једну од најважнијих побуњеничких група у Сирији. У њихове циљеве спада оснивање исламиске државе у Сирији, а онда и на читавом простору источног Средоземља.

Према процјенама Фронт Ал Нусра броји између 5.000 и 7.000 чланова и активан је пре свега на северу Сирије, пише Дојче Веле

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана