Ово су најмоћније резервне валуте

GS
Foto: X.com

Скоро 60% свјетских девизних резерви од 11,5 билиона долара деноминирано у америчким доларима, што га квалификује као "свјетску резервну валуту".

Сви подаци који су кориштени за креирање наредне инфографике наведени су у табели испод.

Имајте на уму да неке земље не пријављују финансијске информације ММФ-у, а њихове девизне резерве (355 милијарди долара) нису укључене у овај графикон.

Амерички долар и еуро су двије највеће резервне валуте са веома великом разликом, иако се ова динамика мијењала током времена.

Као што је објашњено у недавном блогу ММФ-а , доминација америчког долара је смањена са преко 70% глобалних резерви у 2000. на 59% пријављених у Q1 2024.

Упркос смањеној улози долара у посљедње двије деценије, није дошло до значајнијег повећања уд‌јела осталих главних валута (еура, јена и фунте стерлинга).

Умјесто тога, порасле су нетрадиционалне резервне валуте попут аустралијског долара, канадског долара, кинеског ренминбија (народна валута чија је јединица јуан) и јужнокорејског вона, преноси банкар.ме

Ове нетрадиционалне резервне валуте су привлачне менаџерима резерви јер пружају диверсификацију и релативно атрактивне приносе, и зато што их је све лакше купити, продати и држати с развојем нових дигиталних финансијских технологија.

Ко држи кинески ренминби?

Истраживање ММФ-а показује да је повећање уд‌јела резерви које се држе у ренминбију чинило 25% одступања од америчког долара у посљедњих неколико година.

У 2021. години, Русија је чинила скоро трећину свих резерви у кинеском ренминбију, вриједних отприлике 105 милијарди долара у то вријеме. Сљедећи највећи власници били су Бразил (такође чланица БРИЦС-а), Швајцарска и Мексико.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана