Ово су мала тајне Вимблдона

Агенције
Ово су мала тајне Вимблдона

Лондон - Вимблдон је на први поглед спортски догађај без превише комерцијализације, бљештавих реклама на видео бимовима и лога на центру терена.

Међутим, Вимблдон је уствари најуноснији Грен слем турнир на свијету, који за двије недјеље оствари профит од 56,1 милион фунти, о обрне 169,7 милиона фунти.

А корист и зараду нема само "All England Club", већ и сви они који индиректно учествују. Тако на примјер и узгајивачи јагода добро зараде, јер без јагода које конзумирају мајке тениских играча, Вимблдон није замислив.

Добављач даје милионе, путује 52.000 лоптица

Спортски бренд Слазенгер Вимблдону испоручује тениске лоптице од 1902. године. То га чини најдужим партнером у спорту.

Од њихове фабрике на Филипинима, сваке године 52.000 лоптица путује 6.600 миља до Лондона.

Експерти спонзорских уговора, као што је Џонатан Хил, каже да брендови као што је Слазенгер годишње плате између једног и пет милиона фунти за парво да се удруже са Вимблдоном.

Са друге стране и Слазенгер профитира на овом турниру, јер му се повећа продаја широм свијета.

Половне и искоришћене лоптице се продају на киосцима поред терена, а за кутију са шест лоптица потребно је издвојити 5 фунти, што доноси овом бренду 43,300 фунти.

Дизајнерски договор о униформама

Док играчи имају спонзорске уговоре са спортским модним брендовима, укључујући Најк, Адидас и Уникло, Вимблдон има уносан сарадњу са својим брендом.

Од 2005. Ралф Лорен је званични снабдијевач турнира. Он пројектује униформе за судије и органе на терену, а "ознака" на њиховим униформама стоји цијелих 5 милиона фунти.

Са друге стране "All England Club" има своје пешкире са тамно зеленим или љубичастим нијансама, а које продаје за 14 фунти током турнира.

Сваке године се прода око 25.000 пешкира, што донесе 350.000 фунти.

Храна и пиће за народне масе

Освјежења на Вимблдону - пиво (Stella Artois), шампањац (Lanson), наранџаста бундева (Robinonam), вода (Evian), кафа (италијански бренд Labazza) и сладолед (Haagen-Daze) – су званични спонзори који су такође платили између једног и пет милиона фунти како би своје производе могли да понуде публици на Вимблдону.

Они не могу да поставе своје тезге и боксове на турниру, али могу да рекламирају своје производе и бренд на другом мјесту: у ТВ рекламама, постерима и онлајн.

За гладне и жедне посетиоце и гледаоце, ту је око 190.000 сендвича, 30.000 порција рибеи и помфрита и око 23.000 банана за свега двије недјеље, а то им обезбјеђује Вимблдонов ФМЦ кетеринг.

И други трговци имају добру зараду од Вимблдона, у близини терена, на станицама јавног превоза, трговци на киосцима остваре зараду од 10.000 фунти од продаје флаширане воде и 5.000 од сендвича за само двије недјеље, што је више од 50 пута у односу на уобичајену продају.

Тајни спонзори су свуда

Вимбледон има 13 "званичних добављача", они не воле термин "спонзора", али на први поглед тешко је уочити и један једини лого на турниру.

Међутим, ако мало боље погледате, тајни спонзори су свуда.

Ту је Ролекс који је уклесан на сваком сату, Слазенгер – позади иза задњих линија, "ХСБЦ" банкомати, а играчи пију искључиво Робинсонову бундеву или Евиан воду, у јавности.

"All England Club " је пажљиво израђена је "породица" спонзора ", каже Џонатан Хил.

Како каже, то није било лако, јер је само малом броју компанија било дозвољено да постану део Вимблдона и његовог бренда. Видљивост и број брендова је ограничен и то је оно што Клуб и воли, истиче Хил.

Овај Клуб ипак не жели да открије колико тачно се заради од продаје 50.000 улазница и карата, јер већи дио профита долази од ексклузивних мјеста, јер се мјесто на централном терену, резервисано на 5 година плаћа и до 50.000 фунти.

Има их око 2.500, а са осталим мјестима процењује се да се ради о износу од око 138,7 милиона фунти.

А ту су и баштовани…

Дени и син одржавају зеленило на Вимблдону. То је породица Роџер Денија која је одговорна за тежи дио посла, а то је да око 50.000 биљака цвијета, као и да жбуње буде потпуно сређено на око 44 хектара.

Ова компанија послује на Вимблдону од 1946 године, од када је осново Роџеров отац, а приходи и зарада нису само загарантовани током турнира.

Како каже Рожер, садња, одржавање и заливање биљака је континуиран процесс који траје цијеле године.

Не заборавимо и звиједзде турнира

Наградни фонд је ове године увећан за 5 одсто. Тако побједници у мушкој и женској конкуренцији добивају по 2,9 милиона долара, саопштили су организатори.

У саопштењу се наводи да је укупан наградни фонд на Вимблдону увећан за пет одсто, на 40 милиона долара. Награде за титулу у синглу увећане су за 6,4 одсто, односно за 175.000 долара, на укупно 2,9 милиона. Прошле године су побједници турнира Новак Ђоковић и Серена Вилијамс добили по 2,74 милиона долара. Такмичари који турнир заврше у првом колу добиће 43.000 долара.

За пет година наградни фонд на Вимблдону увећан је за 92 одсто, а највеће увећање било је 2013. године, када су награде порасле за 40 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана