Ово је земља у којој жене имају најмање права на свијету

ГС
Ово је земља у којој жене имају најмање права на свијету

Талибанске власти у Авганистану признају женама најмање права у свету, оцијениле су Уједињене нације. Мисија УН је у саопштењу објављеном на Међународни дан жена, 8. март навела да је нова власт у Авганистану готово "јединствена у усредсређености да наметне правила која већину жена и девојака остављају заробљеним у кући".

Упркос обећањима талибана да ће бити умеренији него за време њихове претходне владавине (1996-2001), ипак су наметнули оштре мере од поновног преузимања власти у августу 2021.

Талибани су забранили женама учешће у јавном животу, а девојчицама школовање после шестог разреда, спроводили су јавна погубљења после пресуда њихових судова и обрачунавали се са припадницима мањинских заједница.

Специјална представница генералног секретара УН и шефица мисије у Авганистану Роза Отунбајева изјавила је да Авганистан под талибанима „остаје најрепресивнија држава на свету када су у питању женска права“.

„Узнемиравајуће је било свеочити њиховим методичним, намерним и систематскимнапорима да избаце авганистанске жене и девојке из јавне сфере“, рекла је она.

Ограничења којима држава ограничава жене, посебно забрана образовања и рада жена у невладиним организацијама, изазвала су жестоку међународну осуду али талибани нису показали знаке да ће повуће мера.

„Затварање готово половине становника државе у куће је чин националног самоповређивања. То ће осудити не само жене и девојке већ и све Авганистанце на сиромаштво. То ће додатно изолованти Авганистан од својих грађана и остатка света“, рекла је Отунбајева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана