Ово је прича човјека који је 13 мјесеци провео изгубљен на мору

Telegraph
Ово је прича човјека који је 13 мјесеци провео изгубљен на мору

Мексички рибар који је био изгубљен на мору више од 13 мjесеци објаснио је преводиоцу како је преживио ову застрашујућу авантуру.

Са густом брадом и „изгледом бољим него што би се очекивало", Хозе Албадор Албаренго присјетио се својих недаћа након што су га струје одвукле од обале Мексика.

Он је провео 13 мјесеци плутајући на мору у свом чамцу који се покварио прије него што је успио да напокон доспије до обале једног удаљеног острва у Пацифику и уз помоћ преводиоца свијету исприча своју невјероватно причу о преживљавању на пучини мора.

Хозе је изјавио да је преживео једући корњаче, птице и руком ухваћене ајкуле а спас је нашао на Маршалским острвима – земљи за коју никада није чуо. Његове прве ријечи по доласку на копно биле су: „О мој Боже".

„Управо сам убио птицу како бих имао шта да једем када сам угледао дрвеће. Плакао сам. Дочепао сам се земље и напокон сам могао да се наспавам. Ујутро сам се пробудио и чуо пијетла како кукуриче и примјетио сам пилиће и малу кућу. Видио сам и двије жене како вриште и деру се. На себи нисам имао никакву одјећу, само доњи веш који је био поцјепан", изјавио је Хозе у болници у Маџуру, главном граду Маршалских острва.

Упркос свим невољама, Албаренго је изгледао здраво када је стигао у болницу на преглед.

Имао је густу наранџасту браду, усукано лице и натечене зглобове али је могао да хода без помоћи и очајнички је желио хљеб – његови родитељи у Ел Салвадору су пекари.

Албаренго је изјавио да је у Мексику радио као рибар који лови шкампе и ајкуле посљедњих 15 година и да има ћерку стару 10 година.

Изгледао је прилично ухрањено и расположено, поред покушаја да опише губитак свог пријатеља рибара, петнаестогодишњег Езекиела који је преминуо након четири мјесеца проведена на мору због тога што је одбија да једе.

Иако су бројни детаљи недопуни и Хозеви искази у појединим тренуцима звуче контрадикторно, он је изјавио је да кренуо на једнодневно рибарење са Езекиелом 21. децембра 2012. године. Мотор на њиховом бродићу се покварио и неколико дана су били принуђени да плутају близу обале. Међутим, убрзо се брод удаљио од обале и тада су схватили да морају да се боре са Пацификом. Езекиел је умро четири мјесеца касније.

Албаренго је успио да пронађе снагу потребну да преживи, наоружан само ножем и са нешто одјеће како би се заштитио од сунца.

„Нисам знао колико има сати нити који је дан. Само сам познавао сунце и ноћ. Никада нисам угледао земљу. Око мене је био само океан, чист океан и нмишта више. Море је било мирно", изјавио је.

Албаренго је изјавио да се хранио птицама, корњачама, малим рибама и малим ајкулама које би хватао тако што је стављао једну руку у воду као мамац прије него што би ухватио ајкулу за реп. Врло често је био приморан да пије свој урин, посебно током периода без кише.

Такође је размишљао да оконча свој живот пар дана након смрти езекиела.

„Четири дана сам размишљао да одузмем себи живот али нисам могао да осјетим жељу – нисам поново желио да осјећам бол. Једноставно нисам могао то да учиним".

Упитан о томе како је успио да преживи, Албаренго је изјавио да му никада није било досадно и да је ријетко био уплашен и да се константно молио Богу, иако не припада некој одређеној религији.

„Размишљао сам о Богу. Уколико је требало да умрем, био бих са њим тако да се нисам плашио. Вјерујем да је ово за већину људи невјероватна прича", испричао је Хозе.

У међувремену, полицијски органи и даље истражују детаље Алборенгине наводе.

"Уз помоћ америчке амбасаде покушавамо да дођемо до додатних информација и да Хозеа спојимо са његовом породицом."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана