Ово је најсмрдљивији град на свету

news.com.au
Ово је најсмрдљивији град на свету

Многи који су имали прилику да посjете Мексико Сити, тврде да им је најупечатљивије сjећање из овог града, неописив смрад који су осjетили већ по изласку из авиона.

Он потиче од лоше одржаване канализације, због чега ваздух готово увијек има мирис септичке јаме.

Од слијетања на аеродром, до вожње бициклом дуж калдрмисаних улица – тај непријатни мирис може вам упропастити дан на сваком кораку.

Проблем је у томе што ова метропола има званично 20 милиона становника, што је далеко већи број од оног ком је прилагођен канализациони систем изграђен прије више од 50 година.

Систем тренутно прерађује више од 50.000 литара канализационе воде сваке секунде, што је довољно да се напуни по један олимпијски базен сваког минута.

Становници Мексико Ситија навикли су да живе са непријатним мирисом.

Неки шетачи и бициклисти носе хируршке маске, како би се заштитили од њега, а улични продавци на оближње шахтове стављају кесе и картоне, како би барем мало ублажили ширење смрада.

Власти већ годинама покушавају да пронађу ријешење, али без успјеха. Овог пута градоначелник Мигел Менсера предлаже 135 милиона долара вредан план изградње три фабрике биогаса у којим би се отпад рециклирао.

Оне би требало да буду готове до 2018. и рециклирају 12.500 тона отпада, колико се дневно произведе у Мексико Ситију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана