Ово је најскупља поштанска марка на свијету

Агенције
Ово је најскупља поштанска марка на свијету

Поштанска марка из 19. вијека из британске колоније у Јужној Америци данас би могла да постане највреднија марка - опет, пошто је већ три пута обарала рекорд продајом на аукцији.

Процјењује се да би на аукцији у Сотбију маркица из 1856. из Британске Гвајане могла бити продата за 10 до 20 милиона долара.

Ова необицна марка је три пута у својој историји обарала вриједност на аукцији за појединачно продату маркицу. Ова поштанска марка димензија 2,5 центиметра с 3 центиметра, није виђена у јавности од 1986. године. То је једина марка која недостаје приватној колекцији британске краљевске породице.

Тренутни рекорд држи шведска марка из 1855. године која је 1996. године продата за 2,3 милиона долара. Дејвид Реден из Сотбија је рекао да је ријеч о "суперстару" међу поштанским маркицама, док је Дејвид Бич, бивши куратор за марке у Британској библиотеци, упоредио њену куповину с куповином "Мона Лизе".

Посљедњи власник маркице из Гвајане је био Џон Е. ду Понт, насљедник богатства породичне хемијске компаније, који је осуђен за убиство олимпијског шампиона у рвању из 1984. године.

Њен први власник био је 12-годишњи Шкотланђанин који је живио у Јужној Америци и који ју је додао у своју колекцију пошто ју је случајно пронашао међу породичним документима 1873. године.

Марку је продао за пар шилинга локалном колекционару Нилу Мекинону. Мекинон је марку чувао пет година да би је продао дилеру из Ливерпула који је увидио њену посебност. Марка је даље препродата грофу Филипу фон Ферају, који је важио за једног од највећих колекционара маркица. Послије његове смрти 1917, маркица је постала дио колекције у музеју у Берлину, а колекцију је преузела Француска на име ратних репарација да би је продала на 14 засебних аукција.

Маркица из Гвајане је продата за 35.000 долара 1922. што је тада био рекорд за једну марку. До сада је марка препродавана више пута, а посљедњи рекорд је постигла 1980. године, када је продата за 935.000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана