Ово је најскупља храна на свијету

FinancesOnline
Ово је најскупља храна на свијету

Сајт FinancesOnline објавио је листу најскупљих специјалитета на свијету, на којој се нашао и магарећи сир из Засавице.


Ево на које деликатесе богаташи издвајају хиљаде долара:

  1. 12 воћки првог рода манга у Бризбејну (Аустралија), продато је на аукцији по цијени од 50.000 долара, односно 4,200 долара по комаду.
  2. Фритата од јастога тешка пола килограма прекривена кавијаром продаје се по цијени од невјероватних 1.000 долара у њујоршком ресторану Норма'с.
  3. Сир од магарећег млијека који се продаје у Засавици кошта 1.000 евра по килограму, а за његово прављење потребно је 25 литара млека.
  4. Пастирска векна из Hobbs House пекаре у Котсволду кошта 35 долара по комаду. Високу цијену ово пециво дугује 55 година старој специфичној рецептури за кисела теста.
  5. Алмас, ријетки кавијар и ирана, продаје се по цијени од 25.000 долара. Истини за вољу, служи се у 24-каратној златној лименци. Доступна је и мања лименка за "само" 1.250 долара. Служи се у Caviar House & Prunier у Лондону.
  6. Wagxi ребарца добијају се од специјално узгојених крава из Хиога у Јапану. Ове краве добијају чак и масажу, како би распоред масног ткива и кртог меса касније био сличнији шарама на мермеру. Ребарца се добијају по цијени од 2.800 долара у Craftsteak ресторану у Њујорку.
  7. Анки фу супа из Тиато ресторана у Санта Моники, кошта 5.000 долара по порцији. Прави се од вагји јунетине, бијелих тартуфа, фоје гра супе, ручно браних клица пасуља и тјестенине са месом ријетког плавог јаснота.
  8. The Bacon Biling сендвич можете купити по цијени од 235 долара у Tangberry's кафеу у Шелтенхему у Енглеској. Прави се од специфичне сланине, црних тартуфа, уља тартуфа, златних листића и праха, као и шафрана.
  9. Најскупље парче торте је комад свадбене торте војводе и војвоткиње од Виндзора из 1937. које је на аукцији куће Soterby у Њујорку продато за 29.900 долара.
  10.  Шафран је најскупљи зачин који се добија од осушених тучкова цвета шафрана. За пола килограма овог зачина потребно је 75.000 цветова. Зато и не чуди што ћете их платити 2.000 долара.
  11.  Салата Florette "Море и земља" у Хемпел хотелу у Лондону коштала је 1.000 долара. Познати кувар Рејмонд Бланк направио ју је од кавијара белуге, ренданих тартуфа, кромпира са златим листићима, месом крабе и јастога, као и 30 година старим балзамико сирћетом.
  12.  Angelito Ataneta's златни суши продаје се у Манили и представља ролнице направљене од листића 24-каратног злата, а служи се уз 0,2-каратне афричке дијаманте и три Микимото бисера. Ово задовољство коштаће вас 2.700 долара.
  13.  Frrozen Haute чоколадни сладолед у Serendipity 3 ресторану у Њујорку прави се од осам плодова какаа, пет грама јестивог 23-каратног злата и сервира се у златном пехару са бијелим дијамантима и златном кашичицом, које послије десерта можете понијети кући. Посластица кошта 25.000 долара.
  14. Албарагена иберијску шунку можете купити у Лондону. Продаје се у комадима од седам килограма и прави од свиња храњеним природним коријењем, чије је месо сушено три године. Уз шунку добијате и њен ДНК сертификат, наравно, ако сте спремни да за њу платите 2.682 долара.
  15. Тартуфи су један од омиљених састојака луксузних специјалиета. Један килограм ових драгоцјених печурки кошта 3.000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана