Ово је један од најстреснијих послова на свијету

Б92, CNN
Ово је један од најстреснијих послова на свијету

Добро обучени контролори лета надгледају најпрометнији аеродром на свијету. Како успијевају да избјегну катастрофе?

Тим Џејсона Купера, гледа кроз прозор контролног торња високог 87 метара на аеродрому Хитроу. Они наводе десетине хиљада људи на земљи и у ваздуху.

Један погрешан корак и могла би се догодити катастрофа, али атмосфера у торњу највећег британског аеродрома, поприлично је мирна.

"Ту је притисак, али не и стрес" рекао је Купер који води "Red Watch " једну од три групе контролора лета који даноноћно надзиру летове на Хитроу.

"Чак мислим да се већини свиђа притисак" каже он.

У торњу се налази подједнак број мушкараца и жена свих животних доба. Свој посао раде тихо и ефикасно, разговарајући с пилотима, повремено причајући једни с другима. Активност авиона је немилосрдна, на два терминала и само двије писте, од којих свака годишње прими 19 милиона путника више од другог најпрометнијег аеродрома на свијету.

Авио превозници, чекају у реду за полетање, док је небо пуно авиона који треба да слете. Посао контролора лета је да чекања смање на минимум, а за то балансирање је потребан интензиван фокус и импресиван низ техничких уређаја.

87 метара изнад Хитроуа торањ нуди импресиван поглед који се пружа преко километара равног терена. Контролорима треба визуелна потврда сваког узлетања и слетања, а радару и радијским везама прибјегавају само када су временске прилике такве да је видљивост слаба.

Торањ је на два нивоа - подигнут средишњи подијум на ком су контролори за сјеверну и јужну писту, који сједе окренути леђима једно другом. Ту је и нижи подијум на ком су они који управљају саобраћајем на земљи.

Према закону, контролори могу да раде само 90 минута у комаду, након чега морају узети паузу од 30 минута и тако током шест до девет сати, зависно од тога колико им траје смјена. То им помаже да се фокусирају на задатак усмјеравања што је више авиона могуће што брже, односно и до 42 узлијетања по сату.

Ноћу је додатно компликовано усмјеравати густ саобраћај на Хитроу.Тај посао олакшава џиновски екран осјетљив на додир, који показује освијетљене различите дијелове аеродрома. Ту су и монитори за праћење који приказују положај и кретање свих авиона на тлу и призоре који детаљно приказују метеоролошке елементе као што су смјер и брзина вјетра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана