Ове године у бразилској Амазонији забиљежен већи број пожара него у цијелој 2021.

Anadolija
Ове године у бразилској Амазонији забиљежен већи број пожара него у цијелој 2021.

БУЕНОС АИРЕС - У првих девет мјесеци ове године у бразилској Амазонији, највећој прашуми на свијету, забиљежен је већи број пожара него у цијелој 2021. години.

Према подацима Националног института за свемирска истраживања (ИНПЕ) прошле године је у Амазонији избило 75.090 шумских пожара, а у првих девет мјесеци ове године 76.587.

Организација за заштиту околиша "Греенпеаце" је навела да је просјечна годишња стопа крчења шума у региону порасла за 75 посто у односу на претходну деценију откако је бразилски предсједник Јаир Болсонаро преузео дужност у јануару 2019. године, што је у супротности са обећањем владе о "нултом крчењу шума".

Стручњаци наводе да велику већину шумских пожара у Амазонији изазивају људи који се баве илегалном пољопривредом и сточарством.

Највећа прашума на свијету, Амазон, витално је складиште угљика које успорава темпо глобалног загријавања. У шуми се такође налази око три милиона врста биљака и животиња. Шумски пожари у Бразилу често избијају током сушне сезоне, али се и намјерно пале како би се нелегално раскрчила шума и добио простор за узгајање стоке. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана