Овдје се за фудбал живи и умире VIDEO

Милош Васиљевић
Овдје се за фудбал живи и умире VIDEO

Све само не обичан спорт. Религија. Живот. И смрт.

То је фудбал у Јужној Америци. Одрастање у фавелама и  страст која прелази границе реалног, уз карневалско навијање, издваја их од остатка свијета. Тамо се још увијек игра због публике, а не због новца.

Између фанатизма и дијагнозе, љубави и мржње, таква опсесија фудбалом би у остатку свијета била праћена озбиљним испитивањима. Тамо се од викенда до викенда чека меч вољеног клуба који је празник апсолутно за све. Са истом посвећеношћу прате га млади, стари и жене, а дијете већ прије поласка у школу зна све о игри на два гола. Врела јужњачка крв посебно кува у Аргентини и Бразилу, а ривалитет Ривера и Боке сматра се највећим на планети.

Новинар и коментатор Арене спорт Филип Марковић највише преноси мечеве елитног ранга аргентинског фудбала, а за “Глас Српске” приближио је како то све изгледа. Уз то претходни викенд преносио је и финале Копа либертадорес, гдје је Флуминенсе био бољи од Боке, а због неуспјеха вољеног клуба из Буенос Ајреса један навијач је и извршио самоубиство.

- Тамо фудбал није најважнија споредна ствар на свету, они живе за фудбал, више је од љубави, страсти и то није флоскула, он је религија. Видели смо клипове где мало дете продаје “сони”, а отац мотор како би дошли да бодре своју Боку у Рио де Жанеиро - рекао је Марковић.

 

Према његовим ријечима, јасно је да је Јужна Америка квалитетом испод Европе, али они су једини који су задржали стару страст, која је некада била и у Европи.

- Тамо играчи не зарађују милионе као у Европи, играју из љубави, а видели смо колико је трофеј значио Марселу који је био најбољи леви бек на свету, пет пута био шампион Европе и четири пута првак света. То најбоље објашњава долазак у Флуминенсе, освајање Копа либертадорес и да каже како му је то најважнији трофеј у каријери - рекао је Марковић.

Улични фудбал у Бразилу и Аргентини почетна је станица коју нико и не помишља да прескочи.

- Многи фудбалери научили су да играју у фавелама, неки су направили озбиљне каријере. Радио сам пренос када је Бока јуниорс играла у Ла Плати којом приликом је један навијач погинуо, полиција је бацила сузавце, али он није хтео да напусти трибину. Ове године на мечу Ривера њихов навијач је скочио са врха трибине. Њима страст прелази у екстремно, радио сам и дерби Росарија где су навијачи пуцали на кућу баке Максија Родригеза, што је потпуно лудо и пуно је сличних ситуација кроз историју - рекао је Марковић.

Како каже, Аргентина је нешто посебно, они су “лудаци”.

- Сви светски медији након великог финала Копа либертадорес имали су сличне коментаре: “Ово је фудбал”. Тако и јесте, неспорно је да квалитет није као у Европи, али се игра до коске, судија свира само када види “крв”. Европу су појеле силне паре, нема више те страсти као код њих - рекао је Марковић.

Он је акцентовао и то да пуно искусних играча пред крај каријере због страсти бира Бразил или Аргентину.

- Единсону Каванију највећи сан у каријери је да постигне гол у “суперкласику” на “Ла Бомбоњери” и да се попне и тресе ограду као паук - рекао је Марковић.

И како каже, пуно је таквих примјера.

- Анхел ди Марија освојио је Лигу шампиона са Реал Мадридом и сутрадан истетовирао грб Росарија, што најбоље описује и стање шта великим звездама значи фудбал и клуб за који навијају - казао је Марковић.

Он наглашава да у Бразилу Фламенго има највећу базу навијача, док у Аргентини ту предњаче Бока и Ривер.

- То је страст која превазилази здрав разум, али код њих је то нормално. На утакмице доводе и малу децу и не само то него и оне од тек неколико месеци, то је болест. Живе за Боку, за Ривер, са Фламенго, Флуминенсе - рекао је Марковић.

Феномен јужноамеричког фудбала за “Глас Српске” приближио је и спортски новинар и социолог спорта Борис Латиновић, који наглашава питање темперамента и карактера.

- Фудбал у Европи посљедњих десет година постаје профитабилна грана индустрије и забаве, док се у Јужној Америци задржао у оквирима игре. Захваљујући томе и даље имамо карневалску атмосферу, а мање је битно да ли је у питању Аргентина, Бразил, Чиле или Перу па чак и Мексико иако су географски Средња Америка - рекао је Латиновић.

 

Додаје да у тамошњи фудбал није упливала толико велика количина новца као у Европи и још увијек није изгубио душу.

- Људи нису постали осакаћени, долазе на стадионе, уживају и праве незаборавну атмосферу - рекао је Латиновић.

Како каже, Бразил и Аргентина носе јужноамерички фудбал и све креће из фавеле.

- Љепота игре може се подићи из сиромаштва и из те жеље, као што је рецимо примјер Дијега Арманда Марадоне. Свакако, ту су и ендеми попут Рикарда Каке који је дошао на велику сцену из богате породице. Међутим, социјална структура и генеза ствара такав темперамент и такво окружење се ствара да фудбалом из биједе и сиромаштва покушаваш да се ишчупаш - рекао је  Латиновић.

Ипак, када успију да се домогну Старог континента и најбољих европских клубова, многи од играча пожеле да се што прије врате у Бразил. Они направе озбиљне каријере јер имају раскошан таленат.

- Јужноамериканци имају проблем, не могу да задрже континуитет добрих игара, јер их “љепота живота” однесе у неком другом правцу, као што су рецимо случајеви Роналдиња, Ромарија или Адријана. Не трају дуго на врхунском нивоу, али док трају то је чаролија. Адријано је био снажан, имао је јак ударац, био је експлозиван и имао је незгодан тај први корак. Он је типичан играч који је изникао из фавеле и “обрнуо игрицу” и вратио се у фавелу. Роналдо Назарио де Лима је феномен уз Марадону који најсликовитије дочарава ту Јужну Америку и чари фудбала - рекао је Латиновић.

Дербији

За Филипа Марковића без дилеме “суперкласико” је највећи дерби на свијету. Ипак, оно што нуде Њуелс и Росарио, како каже, магично је, а тај дерби нешто је што ријетко који дуел може да донесе на свијету. Ту је и дерби Авељанеде између Расинга и Индепедиентеа.

- У Буенос Ајресу имате људе који тамо једва преживљавају, али се живи од викенда до викенда, само се гледају утакмице. Уђеш у продавницу, сви носе жуто-плаве или црвено-беле дресове. Ретко где око стадиона можеш да видиш људе нормално обучене - казао је Марковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана