Овако би данас изгледали Дучић, Андрић и Кочић

ГС
Овако би данас изгледали Дучић, Андрић и Кочић

Двадесетшестогодишњи Марко Каран из Шипова, који се графичким дизајном бави из хобија, направио је невјероватaн приказ како би чувени српски књижевници изгледали у данашњем времену.

Уз помоћ виртуелне маште показао нам је како би данас изгледали Иво Андрић, Јован Дучић и Петар Кочић.

– Јован Дучић, познати пјесник, есејист и заводник, данас би вјероватно био очаран напредном технологијом и брзином информација које се шире путем друштвених мрежа. Дучић би имао прилику да своје пјесме, ставове и размишљања објављује на друштвеним мрежама, да би снажно утицао на развој друштва. Његове суптилне и елегантне ријечи засигурно би оставиле снажан утицај на пратиоце, тако да га можемо замислити као утицајног културолошког инфлуенсера у данашњем друштву, рекао је Каран.

За Иву Андрића, добитника Нобелове награде за књижевност из 1961. године, мисли би се данас заинтересовао за новинарски посао, гдје би могао да прати, пише и коментарише друштвене токове. Каран замишља да би Андрић својом скромном суздржаношћу тежио да помири сваку могућу сукобљену јединку у друштву. Међутим, са својим оштрим умом и књижевничким талентом, не сумња да би постао један од најцјењенијих колумниста у региону.

– Петар Кочић, чувени књижевник, политичар и народни трибун, без сумње би искористио сваку прилику и принцип данашње демократије у друштву. Његови револуционарни ставови и тежња ка бољитку друштва, као и његове политичке идеје, били би данас веома актуелни и изазивали много пажње јавности. Као изузетно интелигентна и слободноумна особа, не сумњамо да би био предводник неке опозиционе партије данас, објаснио је Кaран зашто у његовом приказу ови ликови изгледају баш тако.

Марко каже да слике креиране помоћу вјештачке интелигенције имају доста мањкавости, тако да је кориговао црте лица, боју очију и девијантне елементе у Фотошопу.

– Трудим се да останем у корак са технолошким напретком, па сам прије пола године почео експериментисти са комбинацијом графичког дизајна и вјештачке интелигенције, која омогућава да креирамо разноразне фотографије уз доста креативних идеја. Тако да сам и ове фотографије креирао уз помоћ тога, јер сам некако имао идеју да прикажем како наши књижевници који су заиста били симбол свога времена, те јако утицајни у друштву и имали велику популарност, па како би они данас изгледали у овом нашем друштву, објашњава Марко. Марко, који је апсолвент Машинксог факултета Универзитета у Бањалуци, каже да се идеја за графички дизајн јавила прије двије године из хобија, јер је на факултету учио моделовати 3Д дијелове, објекте, аутомобиле и слично, па је то касније прерасло, у посао креирања логотипа, брошура, промотивних флајера и свега сличног.

Овај млади креативни дизајнер живи у Шипову и каже да планира ту и остати. Његов рад можете пратити на инстаграм профилу 33 Design Марко Каран, преноси SeeSrpska.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана